Zločincu samo četiri godine

Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2016, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zločincu samo četiri godine

Bivšem hrvatskom specijalcu Mihajlu Hrastovu potvrđena najblaža kazna iako je priznao da je septembra 1991. kod Karlovca ubio 13 zarobljenih srpskih teritorijalaca.

Mihajlo Hrastov, nekadašnji hrvatski specijalac koji je priznao da je septembra 1991. godine na Koranskom mostu kod Karlovca ubio 13 zarobljenih teritorijalaca, pravosnažno je presuđen na četiri godine zatvora. Hrastov se od srede nalazi u zatvoru Remetinec, a njegov advokat Krešimir Vilajtović već je najavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da će podneti molbu za prevremeno puštanje na slobodu zato što je njegov klijent 25 meseci proveo u pritvoru.

- Hrastov je sprečio da četničke horde, upućene u Karlovac od četničkog vojvode Šešelja, osvajaju Hrvatsku, prema tome ako Šešelj nije kriv, Hrastov naravno jest - kazao je Vilajtović.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja i sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir kaže da je ova organizacija zgrožena na koji način se hrvatsko pravosuđe i dalje ruga srpskim žrtvama.

- Ovako malom, sramnom presudom, Hrvatska nam je još jednom poslala jasnu poruku koliko zapravo vrednuje život bilo kog Srbina, i živog i mrtvog. Pritom, povezivanje ovog zločina sa Šešeljevom presudom u Hagu je, najblaže rečeno, degutantno jer će im sad on biti kriv i za sve dosadašnje, ali buduće oslobađajuće presude u kojima su žrtve bile Srbi - ocenjuje Budimir.

Za zločin na Koranskom mostu, Hrastovu je do sada tri puta suđeno pred Županijskim sudom u Karlovcu, a on je oslobađan uz objašnjenje da je "pucao u nužnoj odbrani" iako su teritorijalci već uveliko bili razoružani. Prema utvrđenim činjenicama, ali i izjavama svedoka ovog događaja, pripadnici MUP-a i ZNG-a zaustavili su 21. septembra dva vojna kamiona sa pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava JNA.

Nakon što su dobili obećanje da će biti pušteni svi su se predali. Grupa od 17 rezervista iz kordunaškog sela Krnjak, sprovođena je peške preko Koranskog mosta. Tada se ispred njih pojavila grupa sa fantomkama na glavama i počela da puca. Preživeli su odmah preklani. Ovaj masakr uspelo je da preživi četvorica Krajišnika tako što je jedan preživeo rafale i spasao se tokom noći, a trojica su skočila sa mosta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.