Skandal trese Hrvatsku: Keri oduvao Kovača

Izvor: Mondo, 05.Maj.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skandal trese Hrvatsku: Keri "oduvao" Kovača

Američki državni sekretar Džon Keri navodno je odbio da primi hrvatskog ministra spoljnih poslova Miru Kovača, pišu hrvatski mediji. Navodno zbog ustaštva, odnosno blagog stava aktuelnih vlasti u Hrvatskoj prema toj pošasti.

Foto: AP Photo/Massoud Hossaini, Pool

Pozivajući se na portal Telegram.hr, hrvatska ispostava regionalne TV N1 navodi da je, prema službenom protokolu, Kovač trebalo da se sastane sa Kerijem juče u 17 sati po američkom vremenu, ali taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sastanak se nije dogodio.

O sastanku je pisao i "Vol strit džornal", ali američka strana ga je u poslednjem trenutku otkazala, a Kovača su poslali na sastanak sa Kerijevim zamenikom Tomasom Šenonom, što je i objavljeno na veb stranici Stejt departmenta.

Prema Telegramu, iz Stejt departmenta su potvrdili da do najavljenog sastanaka Kovača i Kerija nije bilo.

Izvori Telegrama iz diplomatskih krugova kažu da je Kovač putovao u Vašington upravo zbog sastanka sa šefom Stejt departmenta, a njegovo otkazivanje se tumači kao ozbiljan udarac za hrvatski ugled u svetu.

Kovač, kako se navodi, medijima planira da kaže kako su obe strane imale neodložne obaveze, zbog čega je najavljeni sastanak otkazan.

To, međutim, demantuju relevantni izvori iz hrvatske diplomatije.

"Reč je o događaju bez presedana u novijoj hrvatskoj istoriji", kaže neimenovani izvor, prenosi N1 Hrvatska.

Mediji podsećaju da je pre nekoliko nedelja predstavnike hrvatske vlasti posetio specijalni izaslanik za pitanja holokausta američkog Stejt departmenta Nikolas Din.

Prema pisanju medija on je tražio odlučnu osudu ustaškog režima, što su zvaničnici poput ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i predsednice Kolinde Grabar-Kitarović odmah i uradili.

U relevantnim svetskim medijima poput nemačkog "Špigela" sve se češće piše o revitalizaciji ustaške simbolike, problemima manjina, medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj.

NOVI UDARCI I IZ IZRAELA

Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental i najpoznatiji lovac na naciste, ponovo je sa negodovanjem komentirisao situaciju u Hrvatskoj i sve jači uticaj ekstremne desnice i istakao da su problematični događaji u Hrvatskoj samo vrh ledene sante u iskrivljavanju holokausta koji se šire postkomunističkom istočnom Evropom.

Nisu Hrvati jedini

"Problematični događaji u Hrvatskoj samo su vrh ledene sante u iskrivljavanju holokausta koji se šire celom postkomunističkom istočnom Evropom", ocenio je Zurof.

Ovog puta svoje viđenje situacije u Hrvatskoj, Zurof je napisao u Jerusalem postu, prenosi portral Index.hr.

Zurof se u tekstu osvrnuo na posetu Nikolasa Dina, specijalnog izaslanika SAD za pitanje holokausta.

Nakon sastanka s njim, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković jasno su osudili ustaštvo.

"Ali, ako se neko nadao da će ta dva saopštenja smanjiti entuzijazam hrvatskih neonacista, ostao je razočaran", piše Zurof, spominjući slučaj komemoracije u "balkanskom Aušvicu" - Jasenovcu.

"Na direktnu intervenciju Nataše Jovičić, direktorke Memorijalnog kompleksa, notorni ustaški simpatizeri iz Hrvatske nacionalne platforme položili su venac s posvetom "svim žrtvama logora od 1941. do 1951. godine", piše Zurof.

Prema njegovoj oceni, cilj tog čina je da relativizuje krivicu i propagira teoriju ustaških simpatizera da je komunistički režim nakon oslobođenja Jasenovca u aprilu 1945. godine od njega napravio novi logor smrti.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TVN1: Keri odbio da primi Kovača?

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2016

Americki državni sekretar Džon Keri navodno je odbio da primi hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača, piše danas N1 Hrvatska...Pozivajući se na portal Telegram.hr, ova regionalna TV navodi da je, prema službenom protokolu, Kovač trebalo da se sastane sa Kerijem juce u 17 sati po američkom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Keri odbio da primi hrvatskog ministra spoljih poslova

Izvor: Blic, 05.Maj.2016

Americki državni sekretar Džon Keri otkazao je sastanak sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačom, javljaju hrvatski mediji...Prema zvaničnom protokolu, Kovač je trebalo da se u Vašingtonu sastane sa Kerijem juče u 17 sati po američkom vremenu, ali sastanka nije bilo. Stejt dipartment...

Nastavak na Blic...

Diplomatski šamar Hrvatskoj?

Izvor: OkRadio.rs, 05.Maj.2016

Telegram se poziva na izvore iz diplomatskih krugova koji kažu da je Kovač otišao u Vašington upravo da bi se sastao sa Kerijem, a portal dalje navodi da se njegovo otkazivanje sastanka tumači kao ozbiljan udarac za hrvatski ugled u svetu. Kovač, kako se navodi, medijima planira da kaže kako su...

Nastavak na OkRadio.rs...

Zašto se Keri nije susreo sa hrvatskim ministrom?

Izvor: B92, 05.Maj.2016

Zagreb -- Sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija i hrvatskog šefa diplomatije Mire Kovača odložen je zbog problema sa usklađivanjem termina...To je saopštilo hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova i američka ambasada u Zagrebu, prenose hrvatski mediji..."Sastanak između...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.