Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2015, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Regionalna saradnja ključna za stabilnost

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer istakao je tokom posete Tirani da se region suočava s novim izazovima koji mogu biti nadvladani zajedničkim regionalnim pristupom, odnosno da je regionalna saradnja ključna po obezbeđivanje mira, bezbednosti i stabilnosti.

"Nedavni događaji u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji istakli su zbog čega svi mi treba da radimo na jačanju stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i značaj kolektivnog angažovanja u promociji dijaloga, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tolerancije i ne-diskriminacije širom Jugoistočne Evrope", rekao je Zanijer.

Zanijer je boravio u dvodnevnoj poseti Tirani, tokom koje je kao specijalni gost učestvovao na samitu šefova država i vlada Procesa za saradnju zemalja Jugoistočne Evrope (SEECP) i sastao se s najvišim albanskim zvaničnicima, saopštio je OEBS.

On je istakao da je Srbija, kao predsedavaća OEBS-a u 2015. godini, kao prioritet postavila jačanje regionalne saradnja na Zapadnom Balkanu, stvarajući pozitivnu agendu usmerenu na unapređenje procesa pomirenja.

Ističući značajan napredak, Zanijer je rekao da se region suočava s novim izazovima koji mogu biti nadvladani zajedničkim regionalnim pristupom.

"Pojava stranih boraca, terorista, posebno je alarmirajuća bezbednosna pretnja koja pogađa mnoge delove sveta, uključujući region Zapadnog Balkana", rekao je Zanijer.

On je istakao i da je OEBS igrao značajnu ulogu u post-konfliktnim tranzicionim procesima u regionu preko institucija i rada na terenu i da je, posle dvadeset godina, OEBS ostao u potpunosti privržen podršci napora država Jugoistočne Evrope da ojačaju demokratske institucije i vladavinu zakona i promovišu poštovanje ljudskih prava.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zanijer: Regionalna saradnja ključna za stabilnost

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 00:56

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer istakao je tokom jučerašnje posete Tirani da se region suočava s novim izazovima koji mogu biti nadvladani zajedničkim regionalnim pristupom, odnosno da je regionalna saradnja ključna po obezbeđivanje mira, bezbednosti i stabilnosti..."Nedavni događaji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.