Zaev predstavio sastav Vlade

Izvor: RTS, 28.Maj.2017, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev predstavio sastav Vlade

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi. Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, poručio je Zaev.
Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je večeras sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Rekao je da se nada da će nova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.
"Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana", rekao je Zaev, prenosi Telegraf.
SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.
Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.
Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.
Ministarstvo odbrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova, prenosi Fokus. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.
Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.
Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.
Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.
SDSM se tim povodom oglasio saopštenjem da "vrata i dalje ostaju otvorena za saradnju sa Besom".
"Uprkos slaganju sa Besom, tokom naših pregovora, da delimo posvećenost hitnim reformama za demokratski i evropski razvoj Makedonije, nismo uspeli da se sporazumemo o određenim pitanjima. Vrata ostaju otvorena za saradnju što se tiče podrške reformama koje treba da budu primenjene u Makedoniji i po pitanjima koja su od zajedničkog interesa za gradane naše zemlje", naveo je SDSM u saopštenju.
Prema poslovniku Sobranja, sednica na kojoj će se birati Vlada održava se najkasnije 15 dana od dana podnošenja predloga za sastav Vlade i programa, prenosi agencija MIA.
Nakon što dobije predlog, u Sobranju će se voditi jedinstvena rasprava koji traje najmanje dva dana.
Izbor vlade vrši se javnim glasanjem, najviše 24 sata nakon završetka rasprave.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čeka se potvrda Sobranja: Zaev predstavio sastav Vlade Makedonije

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2017

Nova vlada će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja..Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je večeras sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje...Kako javljaju makedonski mediji, nova vlada će...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zaev predstavio sastav Vlade

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2017

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sastav nove koalicione Vlade...Sastav nove Vlade Makedonije treba da potvrdi Sobranje...Kako javljaju makedonski mediji, nova vlada će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja...Kako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Zaev: Nadam se da će nova vlada biti uskoro izabrana

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2017, 00:19

Zaev je večeras predstavio sastav Vlade Makedonije.. Lider SDSM Zoran Zaev izjavio je večeras da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana...Sinoć reizabran: Zaev I DALJE na čelu Socijaldemokratskog saveza Makedonije!..- Nova vlada ima šansu da sprovede...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

ZAEV PREDLOŽIO VLADU Koliko će poslanika imati Makedonci, a koliko Albanci

Izvor: Blic, 29.Maj.2017

U novoj makedonskoj vladi koju je predložio lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ta stranka imaće 17 ministara, dok je koalicionim partnerima, albanskim strankama DUI i Alijansa za Albance, pripalo šest odnosno dva ministarska mesta...Tri ključne pozicije Zaev je poverio...

Nastavak na Blic...

Gruevski: Vlada Zorana Zaeva neće biti reformska

Izvor: B92, 29.Maj.2017

Skoplje -- Lider opozicionog VMRO DPMNE Nikola Gruevski kritikivao je sastav nove Vlade Makedonije koju je predložio njegov politički protivnik Zoran Zaev..."Pri biranju ovog sastava gledalo se da se zadovolje neki ljudi (partija nove vladajuće kolicije), ne gledajući njihove kvalitete, a ne da se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.