Zaev: Makedonija dobija vladu početkom naredne sedmice

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Makedonija dobija vladu početkom naredne sedmice

Makedonija bi početkom sledeće sedmice trebalo da ima novu koalicionu vladu, izjavio je mandatar za sastav makedonske vlade, lider SDSM Zoran Zaev.

On je sinoć u Briselu, gde je bio na večeri balkanskih premijera u organizaciji EU, istakao da su pregovori sa albanskim partijama, članicama parlamentarne većine, "u punom jeku" i da očekuje zatvaranje spiska ministara do kraja sedmice.

"Mogu da kažen da smo sa svim partijama (DUI, Alijansa za Albance), osim sa Pokretom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Besa, blizu i po pitanju kadrova i resora. Sa Besom još razgovaramo o tome. Pokušaćem do kraja sedmice da pošaljmo predlog programa i sastava vlade Sobranju", rekao je Zaev.

Lider SDSM je mandat za formiranje vlade dobio u prošlu sredu, a u petak je počeo pregovore s tri albanske stranke, članice parlamentarne većine - DUI, Besa i Alijansa za Albance.

Stranke parlamentarne većine imaju ukupno 67 poslanika u Sobranju koje ima 120 mesta. SDSM ima 49, DUI 10, Besa pet i Alijansa za Albance tri poslanika.

Opozicioni VMRO DPMNE Nikole Gruevaskog ima 51 poslanika, a najmanja albanska stranka DPA dva.

Prema Poslovniku o radu Sobranja, sednica za izbor vlade treba da se održi u roku od 15 dana od trenutka kada mandatar dostavi program i sastav vlade. Predsednik Sobranja taj predlog mora odmah da pošalje poslanicima, a Talat Džaferi je najavio da će odrediti bar tri dana za razmatranje predloga.

Rasprava o vladi ograničena je na dva dana i o predlogu se u celini glasa do isteka drugog dana. Za vladu je potrebno najmanje 61 glas poslanika.

Nisam razgovarao sa Vučićem o ulozi Živaljevića u Sobranju

Zaev je kazao da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije razgovarao o prisustvu srpskog diplomate Gorana Živaljevića u Sobranju Makedonije tokom upada nasilnih demonstranata 27. aprila.

"Nismo razgovarali o tome. Razgovarali smo o saradnji. Verujem da će zajednički službe Makedonije i Srbije rešiti to pitanje", rekao je Zaev nakon večere balkanskih premijera u Briselu.

Zaev je, kako je saopštila njegova stranka SDSM, istakao da je srećan da su svi mogli međusobno da razgovaraju o potrebi građana za unapređenje saradnje.

Kako prenose makedonski mediji, srpski premijer Aleksandar Vučić opravdao je prisustvo diplomate i oficira BIA Gorana Živaljevića u Sobranju Makedonije 27. aprila.

"Njegov posao je da izveštava iz te zemlje", rekao je Vučić.

Da je Goran Živaljević, oficir BIA i savetnik u ambasadi Srbije u Skoplju, za vreme upada nasilnih demonstranata bio u Sobranju Makedonije objavio je istraživački tim Televizije Telma i dnevnika Koha.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zaev: Makedonija dobija vladu početkom naredne nedelje

Izvor: B92, 25.Maj.2017

Skoplje -- Makedonija bi početkom sledeće sedmice trebalo da ima novu koalicionu vladu, izjavio je mandatar za sastav makedonske vlade i lider SDSM Zoran Zaev...On je u sredu uveče u Briselu, gde je bio na večeri balkanskih premijera u organizaciji EU, istakao da su pregovori sa albanskim partijama,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.