Vojska HR: Ispravno samo 18 tenkova

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojska HR: Ispravno samo 18 tenkova

Zagreb -- Godišnji izveštaj o stanju hrvatske vojske u 2011. pokazao da je samo 18 od 75 tenkova ispravno, a da je svega trećina vojnika obavila sistematski pregled.

Izveštaj je prikazan na jučerašnjoj sednici Vlade Hrvatske, a u njemu prvi put nakon 2006. Ministarstvo odbrane nije prikrilo loše stanje tehnike, probleme sa zdravstvenim sastavom u Oružanim snagama, piše Jutarnji list.

Prema izveštaju, stanje tehnike najteže je u najvećem rodu Oružanih snaga - Kopnenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojsci. Za taj rod se kaže da je nivo njegove borbene gotovosti pao ispod najnižeg nivoa.

Naime, stanje je najkritičnije s tenkovima. Prema izveštaju, od 75 tenkova, samo ih je 18 ispravno, odnosno 24 posto, a reč je o tenkovima M84.

Situacija nije bolja ni u ostalim rodovima vojske, takođe se dodaje u izveštaju, pa se upozorava da je u pitanje doveden kvalitetan nadzor hrvatskog Jadrana zbog problema operativne funkcionalnosti radarskog sistema "Peregrine”.

Za sve navedene, ali i za brojne druge probleme, kao uzrok se navodi nedostatak novca, dodaje "Jutarnji list", jer su prioritet bile međunarodne misije u kojima su učestvovali hrvatski vojnici.

Tako su prošle godine, a pitanje je kako je bilo ranijih godina, piše "Jutarnji", ukinuti redovni zdravstveni pregledi vojnika, čime se povećao rizik kasnog otkrivanja bolesti, odnosno telesnih oštećenja. Prošle godine periodični pregledi obavljeni su samo nad trećinom osoblja u vojsci.

Koliko je otežano funkcionisanje zdravstvene zaštite u vojsci najbolje govori i podatak da lekari i dalje odlaze iz Vojske Hrvatske.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojska HR: Ispravno samo 18 tenkova

Izvor: Akter, 18.Maj.2012

Godišnji izveštaj o stanju hrvatske vojske u 2011. pokazao da je samo 18 od 75 tenkova ispravno, a da je svega trećina vojnika obavila sistematski pregled, piše Jutarnju list

Nastavak na Akter...

Loše stanje u vojsci Hrvatske

Izvor: Press, 18.Maj.2012

Godišnji izveštaj Hrvatske o stanju u Oružanim snagama u 2011. godini pokazao je stanje tehnike u najtežem stanju. Od 75 tenkova samo ih je 18 ispravno, a sistematski je obavila tek trećina vojnika.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.