Vladika Jovan zatočenik politike

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jan.2015, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika Jovan zatočenik politike

Arhiepiskop Jovan Vraniškovski, poglavar Ohridske arhiepiskopije (autonomne u okviru srpske crkve) još u zatvoru čeka odluku suda u Skoplju na žalbu tužilaštva o puštanju na uslovnu slobodu. On je osuđen na pet i po godina za proneveru 250.000 evra.

- Za vladiku Jovana još postoji nada. A i Patrijaršija SPC je poručila da pregovori o pomirenju s nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom, koja je u raskolu od 1967. ne mogu biti nastavljeni dok je Vraniškovski u zatvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << - kaže za "Vesti" Živica Tucić, verski analitičar.

Vraniškovski je iz zatvora Idrizovo trebalo da izađe 19. januara, i to na inicijativu MPC pokrenutu "radi viših ciljeva" tokom posete Skoplju mitropolita Ilariona Alfejeva, šefa diplomatije Ruske pravoslavne crkve.

- Iako ne treba apriori sumnjati u presudu o Jovanovom nemarnom odnosu prema crkvenom novcu dok je bio episkop u MPC, njegov slučaj je ipak međucrkveno i političko pitanje između Makedonije i Srbije. Poseta mitropolita Ilariona, koji je ponudio da Moskva posreduje između SPC i MPC podstakla je polemiku u Makedoniji gde vlada skepsa u pogledu njegovih namera i mogućnosti. Većini je jasno da Skoplje u pogledu dobijanja crkvene samostalnosti ne treba mnogo da očekuje ni od Moskve ni od Svepravoslavnog sabora zakazanog za 2016.

Oni postavljaju pitanje šta bi bila protivusluga za puštanje Varniškovskog, jer autokefalnost se ne nudi, a makedonskim državnim i crkvenim krugovima sve ispod toga je bezvredno - kaže Tucić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.