Vesna Pusić  kandidat za generalnog sekretara UN

Izvor: Studio B, 03.Sep.2015, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Pusić kandidat za generalnog sekretara UN

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić objavila je da je hrvatska vlada odlučila da je kandiduje za generalnog sekretara UN-a i nada se da će u tome dobiti podršku predsednice države Kolinde Grabar Kitarović.

Pusić je objasnila da je donošenje odluke o kandidaturi u nadležnosti vlade i da predsednica u tome formalno ne učestvuje, ali da je važno i korisno imati njenu podršku.

"Ona (Grabar Kitarović) mi je u dva navrata rekla da smatra da bi bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vrlo dobro za Hrvatsku da ima kandidata, da je to za državu svakako plus. Ja se nadam da će me predsednica podržati...", rekla je Pusić novinarima nakon sednice vlade.

Šefica diplomatije je navela da je u okviru UN-u postignut konsenzus da se 11. septembra donese rezolucija kojom će se definisati postupak izbora narednog generalnog sekretara te organizacije i koji će biti donekle različit od dosadašnjih izbora.

Na osnovu te rezolucije predsedavajući Saveta bezbednosti i predsednik Generalne skupštiune UN-a poslaće zajedničko pismo kojim će pozvati države članice da istaknu svoje kandidate, prenosi Hina.

Predlaže se, takođe, da se do novembra napravi spisak kandidata na osnovu ne samo kandidatura, nego i razgovora s kandidatima, što znači da bi do decemba trebalo odrediti kandidate s njima obaviti razgovore.

Konačna odluka će se doneti na osnovu užeg spiska kandidata, definisanog do decembra, a predlog je da to bude negde u ovo doba iduće godine.

Prema rečima Pusić, procedura odabira generalnog sekretara vrlo je komplikovana i da sama činjenica da je neko kandidat ne znači da će biti i izabran, ali daje priliku zemljama iz kojih su kandidati dolaze da dobiju "bolju vidljivost".

"Bez obzira na sve formalne i neformalne kriterijume i preferencije koji se spominju, potpuno je jasno da je svaki kandidat, pa tako vidim i svoju kandidaturu, na vrlo dugačkom štapu`", smatra Pusić i dodaje da je veća verovatnoća da neće, nego da će biti izabrana, ali da će u samoj proceduri Hrvatska imati priliku da se predstavi.

Mandat aktualnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Munu ističe u decembru 2016. godine.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.