Vesna Pusić dolazi na Samit u Beogradu

Izvor: RTS, 22.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Pusić dolazi na Samit u Beogradu

Prva potpredsednica Vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić učestvovaće na sastanku 16 predsednika vlada država srednje i istočne Evrope s kineskim premijerom Li Kećangom u Beogradu, 16. decembra, najavljeno je u Zagrebu.

"Vesna Pusić ide na sastanak premijera Kine i 16 država Evrope u Beogradu 16. decembra", objavili su hrvatska vlada i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova na svojim Tviter nalozima, prenosi agencija Beta.

"Sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedmice održava se sastanak kineskog premijera u Beogradu s premijerima 16 država srednje i istočne Evrope. S obzirom na ove neposredne poteškoće koje smo imali u odnosima sa Srbijom, naš premijer neće ići na taj sastanak, ali ići ću ja", izjavila je Vesna Pusić, prenosi Hina.

Na novinarsko pitanje, hrvatska ministarka je odgovorila da na skupu 16. decembra "neće biti bilateralnih susreta, jer je sad na redu poseta kolege ministra spoljnih poslova Srbije Hrvatskoj".

"Ovo će biti samo vezano za susret s kineskim premijerom i u formatu jugoistočna i srednja Evropa s kineskom stranom. Bilateralu ćemo obaviti sledeće godine u Zagrebu", rekla je ministarka.

Naglasila i da je "sastanak u Beogradu sastanak s Kinezima, ali i pokazivanje potrebe da se regionalna saradnja unapređuje, a ne unazađuje".

Kako je rekla Pusićeva, "cela nedavna poteškoćabzapravo je nastala zbog odluke Haškog tribunala, a ne srpske vlade", ali je "dodatni element bila činjenica da se srpske vlasti nisu jasno ogradile od retorike" s kojom je krenuo Vojislav Šešelj nakon što ga je Haški sud privremeno pustio na slobodu i po povratku u Srbiju.

Osim "slučaja Šešelj", među otvorenim pitanjima sa Srbijom Vesna Pusić je istakla i rešavanje problema nestalih i pitanje granice, istakavši da su upravo odnosi sa susedima i u regiji od vitalnog interesa za Hrvatsku.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je krajem novembra otkazao učešće na samitu u Beogradu, jer je, kako je objasnio, očekivao da se vlast u Srbiji ogradi od istupa haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja nakon povratka iz Haga.

Milanović je tada ocenio da je "korektno izjašnjavanje" o Šešeljevim izjavama "i pitanje kulture, naročito zato što su svi ti ljudi bili isto političko društvo devedesetih godina".

Naglasio je da bi u takvim okolnostima njegov "odlazak tamo bio smešan".

Ranije je najavljeno da će Hrvatsku predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić, koji je na čelu mešovite komisije za saradnju s Kinom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.