Sudbina nekadašnjih srpskih odmarališta u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 26.Jul.2017, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbina nekadašnjih srpskih odmarališta u Hrvatskoj

U jeku letnje sezone mnogi se, sigurno, sa setom sećaju radničkih i dečjih odmarališta širom Jadrana. Neka od njih danas su zapuštena, neka u privatnom vlasništvu. Iako Sporazum o sukcesiji podrazumeva vraćanje imovine na stanje pre rata, to se ne poštuje.
"Ja volim Poreč" – grafit napisan na engleskom u Starom gradu. Na samom šetalištu nalazi se odmaralište Beogradskog bagerskog preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje sada vredi najmanje dva miliona evra, a u kome su nekada letovali radnici iz Srbije. Umesto jeftinog odmora za varioce i inženjere, to je sada nelegalni azil za mačke.

Ipak, neće još dugo biti, jer je Grad Poreč kupio zgradu od Zagrebačke banke. Planira se luksuzni hotel. Za RTS gradonačelnik Poreča Loris Perušić objašnjava činjenično stanje.
"Sad je Grad vlasnik ove palate Bečić, dakle beogradskog odmarališta u samom centru grada, a ovaj drugi projekat, takozvani Servo Mihalj u naselju Maj, sada je u privatnom vlasništvu", rekao je Perušić.
Na pitanje kako je to moguće i da li je neko pitao prave vlasnike, gradonačelnik odgovara: "Mislim da bi za to trebalo pitati državu, pre svega."
Pitali smo, i nema odgovora. Desetine srpskih radničkih i dečjih odmarališta, onih u vlasništvu gradova ili firmi, sada su ili preprodati ili je nemoguće vratiti vlasništvo nad njima. Bagersko preduzeće više ne postoji, ali – šta je s odmaralištima preduzeća koja su još aktivna?
"Kao što Apatin ima na Silbi, grad Beograd ima na Osoru, Jakljanu, Hvaru... ", navodi Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu.
Sporazum o sukcesiji podrazumeva vraćanje imovine na stanje pre rata. Međutim, to se u ovakvim slučajevima ne poštuje.
"Svi oni uglavnom traže prava pred hrvatskim sudovima i hrvatski sudovi donose uglavnom iste ovakve odluke, odnosno odbijaju njihove tužbene zahteve", ističe Vorkapić.
Možda i stotine miliona evra vredne nekretnine menjaju vlasništvo. Postavlja se pitanje da li Hrvatska može da napravi problem novim vlasnicima, prodajući tuđe.
"Ja sam uveren u to, kao i naši vlasnici, pravnici, neće biti ovo što vi govorite, takvih problema", rekao je Perušić.
Kada se u komšiluku ne napravi dogovor, onda se, po pravilu, to radi u inostranstvu.
"Pozivam sve da iskoriste sve pravne lekove hrvatske države kako bi na kraju mogli da ih tuže sudu u Strazburu", poručio je direktor Republičke direkcije za imovinu.
Ako se na taj način imovina obešteti, ceh će, paradoksalno, plaćati radnici u Hrvatskoj, kroz porez.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.