Srđan Aleksić - primjer čojstva

Izvor: VOA, 27.Jan.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srđan Aleksić - primjer čojstva

Obilježena godišnjica smrti Srđana Aleksića, koji je 1993. ubijen u Trebinju braneći Bošnjaka, Alena Glavovića od od pripadnika srpske vojske.

Na inicijativu Foruma Bošnjaka Crne Gore, danas je položeno cvijeće u Bulevaru Srđana Aleksića u Podgorici. Srđan Aleksić je Srbin koji je na današnji dan prije 22 godine ubijen u Trebinju braneći Bošnjaka Alena Glavovića od pripadnika svoje vojske.

Polaganju cvijeća kraj drveta posvećenog >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Srđanu Aleksiću, pored predstavnika Foruma Bošnjaka, prisustvovali su predstavnici Glavnog grada i Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz Foruma su podsjetili na događaje tokom ratova devedesetih, ocjenjujući da je Aleksić primjer da dobra djela mogu biti učinjena i u takvim situacijama.

“Srđan je heroj ljudskosti i heroj za sve generacije, svjetionik kako i na kojim principima ljudi mogu da grade i uvažavaju jedni druge i da se čuvaju ideologija i sumanutih vođa koji dovode do nesreća kakve su nam se dešavale devedesetih”, rekao je jedan od osnivača Foruma Mirsad Rastoder.

On je istakao da je pored Srđanovog drveta u Bulevaru položeno cvijeće u znak uspomene na njega, dok su istaknuti predstavnici Foruma, danas prisustvovali obilježavanju godišnjice Srđanove smrti u Trebinju.

On je kazao da je Aleksić primjer mladog čovjeka koji je životom platio uvjerenje da su preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i vojne komande.

“Zato Srđan zaslužuje da bude u našim srcima i trajno obilježi i bude primjer za generacije kako u multietničkim i multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje, razumijevanje i toleranciju kako nam se ne bi dešavalo ono što se desilo devedesetih i zbog čega je on platio svojim životom”, kazao je Rastoder.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđije Suhih podsjetio je na odluku Podgorice da značajna ulica u gradu nosi ime Srđana Aleksića koji je, kako kaže, primjer čojstva.

“Najmanje što smo mogli je da damo je ta ulica, da se ne zaboravi taj čin”, rekao je on, poručujući da se ne smiju zaboraviti počinjena zla, ali ni dobra djela.

Srđan je u periodu bezumlja koje je vladalo na području Jugoslavije pokazao da humana i jaka ličnost može ostati čovjek i u tom opštem ludilu, poručio je Suhih.

Aleksić je ubijen 1993. godine u Trebinju braneći od pripadnika srpske vojske, Bošnjaka Alena Glavovića.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.