Sporo otkrivanje sudbine nestalih

Izvor: VOA, 28.Avg.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporo otkrivanje sudbine nestalih

U nedelju, 30. avgusta obeležava se Međunarodni dan nestalih lica, a tim povodom danas je u Beogradu održana konferencija za novinare, na kojoj je ukazano da je u regionu usporeno otkrivanje sudbine nestalih lica.

U regionu se još uvek vodi kao nestalo 10.837 lica, a proces utvrđivanja sudbine nestalih je u zastoju, poručio je danas predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović. Na današnjoj konferenciji za novinare on je rekao da nema ni jednog pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na koje Srbija nije dala odgovor, niti ima lokacije na koju je neko ukazao, a da nije proverena. Odalović je rekao da je Hrvatska preuzela obavezu da se na jesen istraži izuzetno važna lokacija, čemu će prisustvovati i srpska Komisija za nestala lica:

"Samo jedan rešen slučaj sa prostora Kosova i Metohije, malo rešenih slučajeva u BiH govori da je ceo procesu određenom zastoju. Što se Srbije tiče, Srbija svi svojim obavezama odgovara."

Kako je rekao predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa  prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač, u Mostaru su pre godinu dana četiri države potpisale Deklaraciju o rešavanju pitanja nestalih, ali nikavog bitnog pomaka nije bilo, ocenio je Pjevač i napomenuo da se mora rasvetliti sudbina nestalih bez obzira na njihovu nacionalnost:

"Mi čujemo kod okolnih suseda koji govore da se mora znati ko je bio agresor, ko je žrtva. Ekskluzivnost na žrtvu neki vrlo ljubomorno čuvaju. Neću reći neki, nego ću reći Bošnjaci, Albanci i Hrvati."

Veljko Odalović je rekao i da se nada da će uspostavljenje Speci-jalnog suda za zločine OVK  doprineti rasvetljavanju sudbine nekih nestalih. Prema njegovim rečima, danas su na funkcijama u Prištini i neki koji su za  vreme rata bili u uniformama komandanata, pa ako i ne budu procesuirani, morali bi da znaju šta se dešavalo na područjima za koja su govorili da su odgovorni, dodao je Odalović.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.