Sofija odustala od gradnje reaktora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija odustala od gradnje reaktora

Bugarska je odustala od ugovora potpisanog sa američkom kompanijom Vestinghaus elektrik (Westinghouse Electric) o gradnji novog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj centrali zbog finansijskih pritisaka, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

"Ne možemo ratifikovati ugovor koji je vredan četiri milijarde dolara (3,8 milijardi evra)", kazao je Borisov u parlamentu, i dodao da država nije u stanju da na sebe preuzme troškove, prenosi agencija Frans pres.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovom ugovoru, koji je potpisala prethodna socijalistička vlada, bila je predviđena gradnja "AP-1000" reaktora, snage 1.100 megavata, u bugarskoj nuklearnoj elektrani Kozloduj, koja je 200 km udaljena od bugarske prestonice Sofije.

Cilj ovog ugovora je, kako prenosi Frans pres, bilo smanjenje bugarske zavisnosti od Rusije, kao glavnog dobavljača nuklearnog goriva, ali i gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Proizvodnja struje u Bugarskoj je pretrpela veliki udarac kada je zvanična Sofija radi ulaska u EU 2007. godine morala da ugasi četiri reaktora snage od po 440 megavata sa zastarelom tehnologijom. U ovom trenutku funkcionišu samo dva reaktora nuklearke Kozloduj, čija je snaga 1.000 megavata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bugari bez para, neće SAD reaktor

Izvor: B92, 02.Apr.2015, 09:16

Bugarska je odustala od ugovora potpisanog sa američkom kompanijom Vestinghaus elektrik o gradnji novog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj centrali..."Ne možemo ratifikovati ugovor koji je vredan četiri milijarde dolara (3,8 milijardi evra)", kazao je Borisov u parlamentu, i dodao da država nije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.