Slovenija da pošalje ratni brod u Piranski zaliv

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2017, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slovenija da pošalje ratni brod u Piranski zaliv"

Slovenački političar Dimitrij Rupel, nekadašnji šef slovenačke diplomatije u tri mandata od proglašenja nezavisnosti, izjavio je, uoči najavljenog objavljivanja arbitražne odluke o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu, da bi Ljubljana tamo trebalo da pošalje ratni brod koji bi čuvao slovenačke teritorijalne vode.

Rupel je za slovenačku Novu24tv rekao da Hrvati ne poštuju oduke koje im ne odgovaraju, preneo je hrvatski portal Indeks

Nekadašnjii >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dugogodišnji šef slovenačke diplomatije i jedan je od suosnivača Slovenačkog demokratskog saveza 1989. zalagao se za usporavanje ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Komentarišući arbitražni postupak koji se vodi između Slovenije i Hrvatske, Rupel kaže da Inače, arbitražni sud saopštio je ranije da će odluku o tom sporu saopštiti 29. juna.

- Dve zemlje će imati šest meseci za sprovođenje presude. Hrvati imaju puno prostora za manevar, jer su istupili iz arbitraže. Hrvati imaju upravo takvu naviku, da one delove presuda koje im odgovaraju ispoštuju, a one koji im ne odgovaraju, jednostavno ne ispoštuju. Lako im je ponašati se tako jer su im Slovenci to dopustili - naveo je Rupel.

Rupel, naime, smatra da je problem u tome što će Slovenci i dalje ići na more u Hrvatsku i da su za tih, kako kaže, 14 dana odmora, po mogućnosti u nekom kampu, spremni da žrtvuju interese svoje zemlje.

- To je glavni slovenački problem - na neki način još nismo odvojeni od Hrvatske - naveo je ovaj slovenači političar.

Prema njegovim rečima, Slovenija bi trebalo da u Piranski zaliv pošalje svoj ratni brod Triglav i kupi još brodova koji će braniti teritorijalne vode Slovenije, prenosi Nova24tv.

Inače, najavljena presuda arbitražnog suda mogla ozbiljno da poremeti odnose dve države, članice EU, koji su ionako krhki. Hrvatska je, naime, jednoglasnom odlukom Sabora 2015. napustila arbitražni postupak zbog njegove kompromitacije i ne smatra se obaveznom da poštuje odluku arbitraže ma kakva ona bila.

Lider vladajuće HDZ i premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da očekuje objavu presude Stalnog arbitražnog suda u Hagu o teritorijalnom sporu sa Slovenijom u skladu s odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015, kada je odlučeno o njenom izlasku iz procesa arbitraže te da na bilo koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda.

Sloveački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da "teško može zamisliti" situaciju u kojoj Hrvatska ne bi priznala najavljenu odluku međunarodnih arbitara o rešenju graničnog spora sa Slovenijom.

- Teško bih mogao zamisliti da država koja je članica EU-a i NATO-a, pa konačno i UN, deluje u suprotnosti s preuzetim obvezama - rekao je Erjavec za STA potvrdivši da se Slovenija uveliko priprema da implementira odluku arbitraže.

Slovenija će odluku arbitara poštovati, a to bi morala i Hrvatska, kazao je Erjavec.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Slovenija bi u Piranski zaliv trebalo da pošalje ratni brod"

Izvor: RTS, 21.Jun.2017

Uoči najavljenog objavljivanja arbitražne odluke o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu, nekadašnji šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel je izjavio da bi Ljubljana tamo trebalo da pošalje ratni brod koji bi čuvao slovenačke teritorijalne vode. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.