Sarajevo neće da sudi Hrvatima

Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2016, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo neće da sudi Hrvatima

U Mrkonjić Gradu je obeležena dvadeseta godišnjica od povratka stanovnika ove opštine koji su proveli pet meseci u izbeglištvu zbog ofanzive Hrvatske vojske. U okviru akcija "Maestral" i "Južni potez" na ovo područje upale su regularne hrvatske snage koje su uz pomoć HVO i tzv. Armije BiH iz zapadnokrajiških opština ubili više od 2.000 ljudi i proterali 120.000.

Najveća masovna grobnica pronađena je u Mrkonjić Gradu, gde je zakopana 181 osoba. U nekoliko manjih grobnica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << naknadno je pronađeno još 176 tela. Uprkos tome, nikome u Sarajevu i dalje ne pada na pamet da ovu akciju nazove agresijom.

Nepoznato je da li su predmet istrage, koja se navodno vodi već godinama, i hrvatski generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević čija se imena nalaze u krivičnoj prijavi koju je MUP Republike Srpske podneo Tužilaštvu BiH.

Za 117 dana boravka hrvatskih vojnika na području opštine, porušeno je i zapaljeno više od 2.000 stambenih objekata, dok je 6.000 kuća oštećeno i opljačkano. Ratna šteta procenjena je na 670 miliona maraka. Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić podseća da se predmet nalazi u Tužilaštvu u Sarajevu i da ni nakon 20 godina nije pokrenut proces.

Izvori "Vesti" iz pravosudnih krugova tvrde da je vrlo mala verovatnoća da će do toga ikada doći jer Zagreb neće izručiti svoje generale Sarajevu da bi im se sudilo za zločine - nad Srbima?!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.