Rumunija: Nizak vodostaj Dunava usporio brodove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2015, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija: Nizak vodostaj Dunava usporio brodove

Suša, koja je zadesila Rumuniju, dovela je do toga da nivo Dunava značajno opadne, što je uticalo i na nemogućnost plovidbe. Alarmantni nizak nivo reke, doveo je do toga da se rečno korito vidi u nekoliko oblasti.

Mnogobrojna kašnjenja, izazvana niskim vodostajem, usporila su rečni saobraćaj. Automobili čekaju u redu više od sat vremena, jer trajekti ne mogu prevoziti punim kapacitetom. Luka u rumunskom gradu Korabija, poznata kao ključna tačka za utovar žita je opustela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jer joj nijedan brod ne može prići.

"Nivo reke je mnogo opao. Pokušavamo da poštujemo raspored vožnje i trudimo se da izbegavamo rečne sprudove", kaže Nikola Garleanu, kapetan broda.

Glavni inženjer, Korneliu Karp, izjavio je da je brodski saobraćaj, zaustavljen i u Galacu, najvećem lučkom gradu na Dunavu, gde je izmeren vodostaj od samo 97 centimetara, što je pet metara ispod nivoa upozorenja. Rumunske vlasti, izdale su saopštenje da drugom najdužom evropskom rekom protiče 45 procenata manje vode nego obično i da se očekuje i dalje smanjenje.

"Zbog teške suše, suočavamo se sa sve nižim vodostajem. Čak i uzvodno nema padavina, niti nade za njima. Protok vode na ulasku Dunava u Rumuniju trenutno iznosi 2.500 kubnih metara, a uobičajeno za jul je 5400 metara", kaže Mihai Popesku, šef agencije za plovidbu u oblasti donjeg Dunava.

Stručnjaci procenjuju će se narednih dana nivo reke smanjiti za još 20 centimetara. Šestog septembra 2003. godine u Galacu, izmeren je rekordno najniži nivo Dunava, koji je iznosio svega 17 centimetara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.