Rezultati popisa podigli tenzije u BiH, obraća se i Ivanić

Izvor: B92, 01.Jul.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rezultati popisa podigli tenzije u BiH, obraća se i Ivanić

Beograd -- Jučerašnji početak objavljivanja konačnih rezultata popisa stanovništva u BiH iz 2003. uneo je novu nervozu i podigao tenzije u toj državi.

Srpske institucije su najavile da ih neće priznati, a predsednik Milorad Dodik je najavio i donošenje zakona o popisu stanovništva za taj entitet.

O novonastaloj situaciji danas će se javnosti obratiti srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, koji će, kako je najavljeno, izneti svoj stav o tome.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Istovremeno, Federalni zavod za statistiku nastaviće danas prezentaciju konačnih rezultata za područje Federacije BiH.

Ivanić je ranije, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Dodikom, takođe rekao da neće priznati rezultate popisa.

"Ako se nastavi pokušaj preglašavanja Republike Srpske, za mene ti rezultati popisa neće biti validni", rekao je tada Ivanić.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je juče da RS ne priznaje rezultate popisa "jer nisu verodostojni i upotrebljivi".

S druge strane, trenutno predsedavajući bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović poručio je tokom jučerašnje posete Berlinu da će objavljivanje rezultata popisa stanovništva iz 2013. "sigurno izazvati dodatne nervoze u delu BiH zbog čega će biti potrebno vreme da se to sanira".

"Mi smo svi suvlasnici države BiH i procesa koji vladaju u njoj i zato će biti potrebno da se donesu mudre odluke. Svakako ćemo videti način i amortizovati reakcije. Do ovoga časa političari nisu mogli intervenisati. Sada možda možemo donositi odluke koje će ublažiti nervozu koja će nastati", rekao je Izetbegović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.