RS dobija rezidenciju u Istočnom Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS dobija rezidenciju u Istočnom Sarajevu

Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH uskoro bi trebalo da dobiju prostorije za rad i smeštaj u Istočnom Sarajevu, a glavni razlog je njihova bezbednost.

Vlada RS raspisala je javni poziv za kupovinu objekta rezidencijalnog karaktera na području opštine Istočno Novo Sarajevo ili Istočna Ilidža za potrebe smeštaja predstavnika RS u institucijama BiH.

Traži se objekat površine od 7.000 do 9.000 kvadratnih metara, sa dva dela - reprezentativnim i poslovnim. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Reprezentativni deo treba da sadrži kabinete, kongresnu dvoranu, pres-salu, apartmane, sobe za prateće osoblje, restoran, a poslovni i kancelarije i sale za sastanke.

Kako piše Glas Srpske, predsednik RS Milorad Dodik još 2011. godine je najavio građenje objekta u kojem bi bili smešteni predstavnici RS, a kako bi se zaštitili od različitih vrsta napada kojima su izloženi u Sarajevu.

Dodik je tada rekao da funkcioneri, savetnici, sekretarice, pa čak i spremačice, nisu sigurni u Sarajevu i da su "konstantno izloženi linču".

"Vetar u leđa" ovoj inicijativi dala je i prošlogodišnja talačka kriza kada su predstavnici RS bili satima zatočeni u zgradi institucija BiH u Sarajevu, tokom protesta građana.

Dugogodišnji poslanik i delegat u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kaže da je ideja o kupovini objekta za smeštaj srpskih kadrova u institucijama BiH prvi dokaz da RS počinje da uređuje ovo važno pitanje.

Predstavnici RS u Sarajevu su do sada bili smešteni na mestima koja nisu bila za tu namenu a važno je i da će biti zajedno i moći da se konsultuju i usaglašavaju u vezi sa zakonima i drugim odlukama koje se donose u institucijama BiH.

Majkićeva smatra da je kupovina objekta u Istočnom Sarajevu bitna i sa bezbednosnog aspekta.

"Ko god na jasan način zastupa interese Srpske, on je u poziciji da je bezbednosno interesantan drugoj strani, a ovim će se postići da budemo svoji na svome", naglasila je i dodala da su poslanici, delegati i ministri iz RS u institucijama BiH morali da se sastaju i u kafanama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.