Pusić kandidat za Generalnog sekretara UN

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusić kandidat za Generalnog sekretara UN

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je danas da će je Vlada kandidovati za generalnu sekretarku UN.

Foto: Beta/Hina/ Miljenko Klepac

Takva odluka doneta je danas na zatvorenom delu vladine sednice.

I Kolindina podrška

Na pitanje novinara očekuje li javnu podršku predsednice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Pusić je odgovorila da su o tome već razgovarale i da na osnovu tih razgovora, očekuje njenu podršku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Hrvatska u procesu kandidature ima priliku da se pokaže u pristojnom svetlu i dobije veću vidljivost. Ako na kraju te procedure uspemo u tom izboru to bi bilo fantastično, ali i samo učešće u procesu je za nas plus", izjavila je Pusić na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

Ona je dodala da je izbor generalnog sekretara UN vrlo komplikovan postupak i da je "jasno da su sve kandidature na vrlo dugačkom štapu".

Vesna Pusić je rekla da će, prema proceduri UN, do decembra biti obavljeni razgovori sa svim kandidatima, a odluka o novom generalnom sekretaru trebalo bi da bude objavljena u ovo doba sledeće godine.

U hrvatskoj javnosti već dugo se spekulisalo o ambiciji Vesne Pusić da se kandiduje za položaj generalnog sekretara UN. Kao druga mogućnost pominjao se njen odlazak na neku funkciju u EU.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN Ban Ki Mun drugi petogodišnji mandat ističe krajem 2016.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.