Protesti u 14 crnogorskih gradova

Izvor: Studio B, 05.Okt.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u 14 crnogorskih gradova

Demokratski front (DF) održao je danas, u roku od nekoliko sati, protestne šetnje u 14 crnogorskih opština sa zahtevom za formiranje prelazne vlasti koja bi pripremila nove izbore.

Protesti su održani uprkos zabrani Ministarstva unutrašnjih poslova i najavi policije da će protiv organizatora protesta podneti prekršajne prijave, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Sa protestne šetnje koja je organizovana ulicama Nikšića, zatraženo je formiranje prelazne lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << vlasti. Nju bi, kako je poručio odbornik DF, Janko Milatović, činili svi parlamentarni subjekti sa ciljem da se naredne godine, zajedno sa parlamentarnim izborima, održe i lokalni, prenosi portal Onogošt.

"Vođeni smo većinskom voljom građana naše opštine za izgradnjom pravnog i demokratskog političkog sistema i vraćanje poverenja u izborni proces", kazao je Milatović i dodao ispred više stotina okupljenih Nikšićana, da su rešni da pruže otpor višedecenijskom pravnom nasilju, nepravdi, omalovažavanju i krađi još jednih izbora.

"DPS je sa mnogo većim entuzijazmom i kroz zloupotrebu sredstava uporno kršio procedure i krade izbore u našoj opštini tako da oni koji se danas predstavljaju kao vlast imaju problematičan i sumnjiv legitimitet koji treba preispitati na poštenim izborima", poručio je na kraju obraćanja Milatović. Nova protestna šetnja ulicama grada zakazana je za četvrtak.

I u Danilovgradu je danas održana protesna šetnja, sa koje je zatraženo formiranje prelazne vlasti u tom gradu. Na skupu su podržani i zahtevi koje su čelnici DF saopštili 27. septembra u Podgorici.

Okupljanje je počelo ispred crkve Svete Tekle, odakle su nastavili šetnju do zgrade Opštine, a nakon toga su krenuli ka Podgorici, kako bi podržali proteste ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

U Pljevljima je održano protestno okupljanje, na kojem je zatraženo formiranje prelazne Vlade.

Zamenik direktora Uprave policije, Nikola Janjušević, rekao je da u protestima nije bilo narušavanja javnog reda i mira.

Kako prenosi RTCG, on je kazao da je u Nikšiću protestnoj šetnji prisustvovalo oko 200 građana, u Pljevljima 100, Herceg Novom 70, Danilovgradu 60, Baru 50, Bijelom Polju 90, Budvi oko 50 građana i Tivtu oko 30 građana. Janjušević je, kako se dodaje, rekao da je šetnji u gradskoj opštini Golubovci prisustvovalo oko 30 građana, Kotoru 23, na Cetinju 10 i u Šavniku pet građana.

Kako je rekao, imajući u vidu da su centri bezbednosti Uprave policije doneli i uručili rešenje kojim se privremeno zabranjuju okupljanja, protiv organizatora, pravnog lica, odnosno DF-a, kao i protiv rukovodioca okupljanja, fizičkog lica u svim opštinama gde je na javnim okupljanjima bilo više od 20 građana, nadležnim područnim organima za prekršaje biće podneti zahtevi za pokretanje prekšajnog postupka.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.