Prodaje bubreg da bi spasao sina

Izvor: Vesti-online.com, 09.Feb.2016, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaje bubreg da bi spasao sina

Spreman sam da prodam svoj bubreg i srce samo da bi spasao život svoga sina, kaže očajni Kirčo Stoilov iz Delčeva na istoku Makedonije, čiji četvorogodišnji sin Matej boluje od autizma i ima teško oštećenje mozga. Otac bolesnog dečaka objašnjava da ni on ni njegova supruga Žikica ne rade. Žive u stanu koji im je dodelila država, ali nemaju para za lečenje njihovog čeda.

Kirčo traži pomoć da bi napravio pet-sken dijagnostiku svoga deteta. Lekari su ga upozorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da njegov sin može ostati nepokretan ako se na vreme ne utvrdi dokle je napredovala bolest malog Mateja i ako se ne preduzmu hitne mere.

- Ako treba, državi ću pokloniti bubreg samo da mi daju novac za lečenje sina, jer ne želim da on tragično završi. Pozivam sve građane kojima je potreban bubreg da mi se jave, potpisaću sve što treba, ako treba i srce ću dati samo da spasem sina. Moj život nije vredan, samo da mi dete ostane živo. Ako ja i umrem, o njemu će se brinuti supruga - veli Kirčo Stoilov, otac malog Mateje.

U Centru za mentalno zdravlje Mladost očajnom bračnom paru su rekli da njihovom sinu hitno treba da naprave pet-sken dijagnostiku. Reč je o pozitronskoj emisionoj tomografiji, odnosno PET snimanju, jedinstvenoj dijagnostičkoj metodi koja na bazi molekularne medicine daje tačnu dijagnostiku najtežih i najčešćih oboljenja mozga i srca, kao i određenih zapaljenskih procesa i infekcija.

- Očajni smo. Ne znamo šta da radimo. Za PET dijagnostiku nam treba oko 1.600 evra, a mi te pare nemamo. Matej se nalazi u veoma teškoj situaciji, ne može da govori jer ima povrede na mozgu... Čudo je kako je još uvek živ - kaže kroz suze Žikica Stoilova, majka bolesnog dečaka.

Pokušali su da zatraže konzilijumsko mišljenje lekara kako bi sina poslali na lečenje i operaciju u Italiju, koja košta oko 35.000 evra, ali su ih stalno šetali od vrata do vrata.

Nekoliko puta su bili i u Ministarstvu zdravlja u Skoplju tražeći pomoć, ali od njih još nisu dobili nikakav odgovor, pa se otac bolesnog dečaka odlučio na poslednji očajnički korak - da proda bubreg, a ako treba i svoje srce samo da bi spasao život sinu.

Roditeljima dečaka samo za lekove mesečno treba više od 150 evra, a oni taj novac nemaju jer preživljavaju od skromne socijalne pomoći. Zbog toga je njihov sin već mesec dana bez lekova i neophodne terapije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.