Porodice nestalih iz RS tužile BiH sudu u Strazburu

Izvor: Studio B, 20.Avg.2014, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodice nestalih iz RS tužile BiH sudu u Strazburu

Porodice nestalih boraca i civila Republike Srpske, njih 88, podnele su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH jer ni do danas nadležni nisu uspeli da pronađu njihove najmilije.

Tužba je, posle više najava, podnesena 11. avgusta, u pokušaju da Međunarodni sud prinudi vlasti BiH da konačno otkriju sudbinu nestalih srpskih boraca i civila, piše "Glas Srpske".

Porodice su iscrpile sve pravne lekove pred nadležnim telima u BiH pre nego što >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su se odlučile na ovaj korak, a reč je o prvoj u nizu tužbi koje će po tom osnovu biti podnesene sudu u Strazburu.

Sve aktivnosti u vezi sa podnošenjem tužbi vodi Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a na inicijativu predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

Prema jednoj od njih, u koju je list imao uvid, radi se o obrascu ponašanja koji su vlasti BiH primenjivale u takvim slučajevima.

Naime, po tom obrascu, Ustavni sud BiH je nalagao vlastima te zemlje da utvrde sudbinu određenog lica, ali one nisu uradile ništa.

Zatim je sud donosio rešenje o neizvršenju svoje odluke koje je prosleđivao na postupanje Tužilaštvu BiH, koje je takođe takve slučajeve ostavlljalo nerazjašnjenim.

Zastupnik porodica koje su podnele tužbu, advokat Slavica Graorac, kaže da su s podnošenjem tužbe čekali, možda i predugo, u nadi da će državne institucije nešto učiniti.

Pojedine porodice tragaju za svojim nestalim i po dvadeset godina.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

RS tuži BiH Strazburu zbog nestalih

Izvor: B92, 20.Avg.2014

Porodice nestalih boraca i civila Republike Srpske, njih 88, podnele Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH...Tužba je, posle više najava, podnesena 11. avgusta, u pokušaju da Međunarodni sud prinudi vlasti BiH da konačno otkriju sudbinu nestalih srpskih boraca i civila, piše...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.