Pogoršano stanje Svetozara Marovića

Izvor: RTS, 07.Apr.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogoršano stanje Svetozara Marovića

Psihofizičko stanje glavnoosumnjičenog spuškog pritvorenika za visoku korupciju Svetozara Marovića iz dana u dan se pogoršava, a ovaj dramatičan zaplet dovodi se u vezu sa novim materijalnim dokazima koji su mu predočeni, pišu podgoričke "Dnevne novine".
Pozivajući se na svoje izvore, ovaj podgorički dnevnik piše da je reč o materijalnim dokazima kojima su potkrepljeni iskazi nekoliko svedoka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnika o navodnim koruptivnim radnjama i višemilionskoj šteti po državu.
Ipak, to, piše list, nije jedina Marovićeva nevolja. Tužilaštvo je, naime, intenziviralo pregovore sa magom za finansijske malverzacije Oliverom Ilinčić, nekada njegovom "desnom rukom", a sada, prema tvrdnjama upućenih, neprijateljem koji bi ga, kako se može ispostaviti, mogao koštati i zatvora i miliona.
Prema navodima Dnevnih novina, za delovanje Olivere Ilinčić zainteresovane su i neke strane službe, koje su ušle u trag pojedinim računima za koje je Ilinčić imala ovlašćenja, a koji su već "opustošeni".
Spekulacije vode do sumnje da je Ilinčićeva u Marovićevo ime obavila nekoliko višemilionskih transakcija, iznosila novac iz države i sama ga "skinula" sa računa.
Sumnja se i da je imala pomoć dvojice Britanaca, koji su u nekoliko vrednih "kolača na peni od mora" dobili trećinu svega, a potom se predstavljali kao investicioni fond, koji je čak tražio i diplomatsku pomoć zbog kasnijih lokalnih barijera.
Da li je zaista Marović bio nedovoljno oprezan po pitanju Ilinčićeve, u domenu je pretpostavki, piše list.
Jedno je izvesno, konstatuju Dnevne novine, a to je da je Specijalno tužilaštvo došlo do dokaza koji navode na sumnju da je Marović od budvanskog biznismena Gojka Kapisode uzeo pet miliona evra, što mu je kasnije delom vraćeno iz opštinskog budžeta.
Kapisoda je nedavno detaljno opisao kako je Marović navodno tražio pomoć u vidu pozajmice od pet miliona evra, koje je ovaj biznismen od prodaje imao oročene kod Prve banke.
Kapisoda, 78-godišnjak, koji u Budvi poseduje veliki zemljišni kompleks od gotovo 50 hiljada kvadrata na brdu Košljun, te nekoliko atraktivnih nekretnina, pre gotovo sedam godina je, kako je ispričao pred tužiocem, bio zamoljen od Marovića da pozajmi pet miliona evra, navodno za državu.
Prema nezvaničnim informacijama, Kapisoda je rekao da mu je rečeno da će novac vratiti Opština, te da je to bila samo pozajmica, ali da godinama posle toga nije mogao da povrati svoj novac i pored kontakata sa Marovićem, koji je bio garant celog posla.
Kako mu Marović nije mogao vratiti novac lično, navodno je napravljen dogovor da se kroz ugovore za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Vještice iznad Bečića Kapisodi vrati tri miliona evra, za koliko je i "procenjen" ovaj posao.
U vezi sa ovim slučajem krivična prijava podneta je protiv preduzeća "Trejd junik", "Wassertechnik" i " Biochem Industries".
Istragom je utvrđeno da su cene određenih izvedenih situacija u projektovanju i izgradnji višestruko uvećane. Na ovome poslu su se našli "provereni" partneri iz poslova izgradnje postrojenja desalinizacije, "Plaze" i "Akvaparka".
Projekat u Vještici nije išao uobičajenom procedurom, a posao izgradnje dodeljen je "Trejd juniku" iako nije imao licencu, dok je firma "Eksploring" iz Nikšića izabrana za projektanta bez javnog konkursa.
Izrada projekta za ovaj posao koštala je čak 5,6 miliona evra. Za izgradnju ovog postrojenja Opština Budva se zadužila oko 58 miliona evra, i to na 20 godina, a to će, prema proceni, kad se saberu kamate koštati Opštinu Budva dvostruko više.
Kapisoda je ispričao u Tužilaštvu da mu je novac delom vraćen, a to je učinio Stjepan Skočajić.
Skočajić, koji je bio izvršni direktor firme "Biochem Industries", jedan je od osumnjičenih u milionskoj aferi, a on je, kako se veruje, godinama bio u bliskim odnosima sa Svetozarom Marovićem.
Gotovo identičnu verziju ispričao je i Latinović, koji je priznao da su cenu za izvođenje radova "nabudžili", kako bi se isplatio Kapisoda.
Simptomatična je i činjenica da je upravo advokat Lazar Aković, koji posreduje u pregovorima između Ilinčićeve i tužilaštva, pretučen pre dve noći u Siti kvartu u Podgorici, samo nekoliko dana nakon objavljivanja u informacije da su pregovori sa ovom srpskom državljankom u toku.
Ipak, zvanična istraga za sada ne vodi u tom pravcu, ali ne postoje ni drugi opipljivi tragovi koji bi doveli do počinioca.
Spekuliše se da je Aković nedavno posetio Iliničićevu u Beogradu, gde joj je preneo zahteve Tužilaštva, navodi se u tekstu Dnevnih novinea i dodaje da Aković, međutim, nije želeo da komentariše ovaj slučaj, ističući da za to nema ovlašćenje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.