Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plodovi nezavisnosti

Podgorica -- Prvog dani nezavisnosti u Crnoj Gori se dogovaraju strana ulaganja u turizam, koja se mere stotinama miliona evra.

Premijer Milo Đukanović ocenjuje da se pregovori Vlade Crne Gore i kompanije PM Securities o kupovini tivatskog Mornaričko-tehničkog remontnog zavoda Sava Kovačević razvijaju veoma povoljno.

Đukanović je posle razgovora s grupom stranih investitora, među kojima su kanadski milijarder Piter Mank, bivši premijer Kanade Brajan Malruni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i britanski bankari i finansijeri iz dinastije Rotshild rekao da je Vlada u pregovorima mnogo više koncentrisana na obim, strukturu i dinamiku ulaganja nego na kupoprodajnu cenu. Uz najveću marinu na Jadranu, Mank planira da na lokacijama oko Tivta izgradi hotelske komplekse, golf-teren, galerije i muzej, a ukupna ulaganja se procenjuju na oko pola milijarde evra. Članovi dinastije Rotshild su zainteresovani za izgradnju kompletnog turističkog naselja na Adi Bojani, koje bi koštalo pola milijarde evra, a pored toga zaintersovani su za uvalu Valdanos.

Rastu akcije

Cene akcija na crnogorskim berzama već drugu nedelju posle referenduma konstantno rastu. Posle stagnacije od nekoliko meseci, uslovljene iščekivanjem referenduma, desetak dana pre referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore vrednost akcija na crnogorskim berzama, Montenegroberzi i NEX Montenegro berzi, počela je naglo da raste da bi 22. maja, dan posle referenduma, pojedine akcije skočile i do 40 odsto, a ukupan promet od 1,25 miliona evra učinio je današnji dan istorijskim za domaće tržište kapitala jer će se pamtiti kao rekordan. Eksploziju cena i ukupnog prometa na berzi deo stručne javnosti je protumačio kao jasan signal da investitori procenjuju da nezavisna Crna Gora predstavlja veliki potencijal za razvoj tržišta kapitala, koje tek očekuje prava ekspanzija.

Posle prvog talasa, usledilo je smirivanje tržišta, ali je posle samo nekoliko dana stagnacije i blagog negativnog trenda počeo novi rast.

Dok domaći brokeri i berzanski poslenici najavljujuju vrelo leto, predstavnici Privredne komore SAD najavljuju ulazak nekoliko fondova SAD na crnogorsko tržište kapitala, a posebno se interesuju za kupovinu akcija Plantaža, Telekoma, Budvanske rivijere i Elektroprivrede.

Ujedinjenje masona

Od tri regularne masonske lože na teritoriji Crne Gore, Montenegro, Zora i Luča mikrokozma, u nedelju je konstituisana Velika loža Crne Gore kao, kako se navodi, ekskluzivna, suverena i nezavisna slobodnozidarska organizacija u državi Crnoj Gori, saopštio je veliki majstor te lože Novak Jauković. "U skladu s postojećim načelima i pravilima doneta je odluka i sproveden postupak osnivanja Velike lože Crne Gore pod nadzorom Ujedinjenih velikih loža Nemačke, kao majke lože slobodnozidarskog bratstva u Srbiji i Crnoj Gori, i uz snažnu podršku regularnih masonskih loža iz Evrope koje su bile predstavljene na poslednjoj Skupstini Regularne velike lože Jugoslavija", piše u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.