Parlament RS 14. jula odlučuje o referendumu

Izvor: Mondo, 07.Jul.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament RS 14. jula odlučuje o referendumu

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za utorak, 14. jula, posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Foto: www.narodnaskupstinars.net

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da će ova sednica biti održana nakon devete posebne jednice parlamenta.

"Referendum je legalno i legitimno demokratsko pravo Srpske na kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << građani imaju pravo da izraze stav o svakom pitanju od njihovog interesa. Postoji ustavna i zakonska osnova i politička opravdanost za održavanje ovog referenduma", rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da održavanje referenduma ne krši Dejtonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu sa međunarodnim pravom.

"Kakva god odluka bila na referendumu neće ugroziti integritet i suverenitet BiH. Neophodno je zahtijevati da se reforma pravosuđa u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja sa jasno određenim nadležnostima", dodao je Čubrilović i napomenuo da se mora poštovati demokratsko pravo građana.

Čubrilović je naveo da su neustavni svi organi i institucije koji su sa nivoa entiteta preneseni na nivo BiH, a za čiji prenos ne postoji sporazum Republike Srpske i Federacije BiH.

On je podsjetio da bi referendumsko pitanje trebalo da glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Čubrilović je napomenuo da će pre ove sednice biti održana deveta posebna sednica skupštine na kojoj bi trebalo da bude reči o ceni električne energije u Srpskoj i od koje predlagač, odnosno opozicija, nije odustala.

Potpredsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da navedeni referendum nije usmeren protiv bilo koga u BiH.

"Imamo dovoljno vremena da shvatimo da ovo pitanje ne zaslužuje politička prepucavanja u Srpskoj. Ovo pitanje će Srpsku učiniti snažnijom u zaštiti interesa", istakao je Stevandić.

Poslanici opozicije smatraju da je raspisivanje referenduma "politička avantura" i da referendumsko pitanje nije formulisano kao ono iz 2011. godine, te da se zbog toga "ne može govoriti o reaktiviranju ovog mehanizma".

Oni su naveli da su protiv ovakvog načina rada Suda i Tužilaštva BiH, a da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine djelovati amandmanski.

Šef Kluba poslanika SDS-a u parlamentu Srpske Vukota Govedarica rekao je da će konačan stav o raspisivanju referenduma zauzeti organi ove stranke do početka posebne sjednice parlamenta.

Šef Kluba poslanika PDP-a Branislav Borenović kaže da je ova stranka "protiv nečega što može donijeti štetu Srpskoj".

Predsednik Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtev Narodnoj skupštini Srpske da na posebnoj sednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.