Papi prete pred put u Sarajevo

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2015, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papi prete pred put u Sarajevo

Domeniko Đani, šef vatikanske bezbednosne službe, ocenio je, govoreći o poseti pape Franje Sarajevu 6. juna, da postoje određene pretnje Islamske države papi Franji. Poznavaoci ukazuju na mogućnost da radikalni islamisti pokušaju ubistvo vrhovnog poglavara katoličke crkve, ali zasad nema preciznijih informacija o tim pretnjama!

Istovremeno, iz Katoličke novinske agencije saopšteno je da je održan sastanak šefa delegacije zaduženog za bezbednost iz Vatikana u apostolskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nuncijaturi u Sarajevu, predstavnika Rimokatoličke crkve u BiH i bezbednosnih agencija.

Delegacija iz Vatikana boravi u Sarajevu već nekoliko dana gde razgovara sa predstavnicima bezbednosnih institucija i vlasti. Iako je do posete ostalo još tri meseca, na terenu se sprovode brojne aktivnosti o kojima javnost uglavnom ne zna ništa.

Prema saznanjima "Vesti" iz bezbednosnih krugova, još pre mesec dana u BiH su stigli obaveštajci iz nekoliko evropskih zemalja i počeli da prikupljaju podatke o pretnjama poglavaru Katoličke crkve. S druge strane, svi stubovi vlasti u BiH su složni da je dolazak pape jedan od najvećih bezbednosnih izazova za ovu zemlju.

Prema nezvaničnim saznanjima, do juna će kroz BiH proći na stotine obaveštajaca i agenata iz zapadnih zemalja, a sam dolazak pape obezbeđivaće, pored domaćih službi, i strane bezbednosne agencije čiji će pripadnici uglavnom delovati u civilu.

- U Vatikanu su svesni opasnosti koje sa sobom nosi jedna ovakva poseta. Ipak, da je život pape zaista ugrožen, papa verovatno uopšte ne bi ni dolazio. Svejedno, ništa se ne sme prepustiti slučaju i pripravnost je na najvišem nivou - kaže naš izvor.

Neki događaji iz prošlosti ne drže bezbednosne agencije u dobroj poziciji. Iako postoji opredeljenost za borbu protiv terorizma, BiH je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj je izvršen čak i teroristički napad na američku ambasadu (slučaj Mevlida Jašarevića). Ekspert za bezbednost i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Dragomir Jovičić nedavno je ocenio da još ima dovoljno vremena do papinog dolaska, pa se sve može organizovati i obezbediti na kvalitetan način.

- Praksa je pokazala da u ovakvim događajima učestvuju sve bezbednosne strukture, sa Direkcijom za koordinaciju rada policijskih tela na čelu. Ozbiljnu pretnju će predstavljati radikalni islamisti jer, gde god su se dešavali neki teroristički napadi, BiH je povezivana s njima, a bezbednosne strukture u FBiH malo toga su učinile na sprečavanju širenja radikalizma i terorizma. To dobro znaju strane obaveštajne agencije - izjavio je Jovičić.

* "Zalaganje za međuverski dijalog": Papa Franja u junu u Sarajevu

* "Papa u Sarajevo dolazi kao otac i pastir"

* Zašto je papa Franja drugačiji od drugih?

* Papa voli tango, papa dobio tango

* Papa odbio Jahjagu!

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.