Orešković očekuje kanonizaciju Stepinca ovog leta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2016, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orešković očekuje kanonizaciju Stepinca ovog leta

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je, nakon susreta sa papom Franjom u Vatikanu, izjavio da očekuje da proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca započne ovog leta.

Orešković tvrdi da je o kanonizaciji Stepinca njegova poruka papi bila vrlo jasna.

"Nama je bitno da to što pre završi. Poruka je da je kardinal Stepinac bio deo našeg identiteta i svima nama je u cilju da proces krene i završi što pre. Nadam se da neće to predugo trajati. Mislim da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hrvatski narod tu još patiti, kako je i kardinal Stepinac patio, ako taj proces bude predugo trajao", rekao je Orešković, preneli su hrvatski mediji.

Srpska pravoslavna crkva se, inače, protivi kanonizaciji Stepinca koja je zbog toga odložena sve dok mešovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve ne završi analizu lika i dela Alojzija Stepinca.

Srpski patrijarh Irinej više puta je do sada rekao da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida.

Hina je danas javila, pozivajući se neimenovani izvor iz Banskih dvora da se radi o "vrlo neuobičajenom" potezu pape, kada jereč o formiranju mešovite katoličko-pravoslavne komisije, alij e dodao da je reč o "velikodušnom gestu" kojim se kroz "iskreni jalog" s predstavnicima SPC-a želi otkloniti sumnja u svetost kardinala Stepinca.

Kako je najavljeno, Orešković je, osim o kanonizaciji Stepinca, s papom Franjom razgovarao o migrantskoj krizi te položaju Hrvata u BiH

Nakon polusatnog razgovora premijera koji je u poseti papi bio sa porodicom, ženm i decom, Orešković je rekao da to neće zaboraviti te da je papa Franja "topla osoba" .

On je rekao da je priliku iskoristio da poglavara Katoličke crkve pozove da dođe u Zagreb na šta se, kakko je rekao, on samo osmehnuo

"Nadam se da se da je to pozitivan osmeh", reka je hrvatski premijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orešković: Bitno da se kanonizacija Stepinca što pre završi

Izvor: RTS, 07.Apr.2016

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je, nakon susreta sa papom Franjom u Vatikanu, izjavio da očekuje da proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca započne ovog leta. . Orešković tvrdi da je o kanonizaciji Stepinca...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.