Opozicija ogorčena radom vlade RS: Više nezaposlenih, skuplja struja, manja kupovna moć

Izvor: NaDlanu.com, 30.Mar.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija ogorčena radom vlade RS: Više nezaposlenih, skuplja struja, manja kupovna moć

Čelnici opozicije, očekivano, ogorčeni rezultatima prvih 100 dana rada vlade RS. Broj nezaposlenih veći za 1.276, struja skuplja, opala kupovna moć - navode u SDS

Vlada RS u prvih sto dana rada nije uradila ništa kako bi se popravilo katastrofalno ekonomsko stanje u RS, a poskupljenje struje i nova zaduženja Republike Srpske su jedino što je uspela da postigne, ocenjuju opozicionari.

- Sto dana rada nove vlade je sto promašaja, navode u SDS, koji je napravio >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << analizu rada prvih 100 dana Vlade RS.

Milenko Stanić, šef SDS odbora za finansije, kaže da je u svojoj ekonomskoj politici za 2015. godinu Vlada RS postavila pet prioriteta koji će, po svemu sudeći, doživeti potpuni neuspeh.

- U pitanju su ekonomski rast, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, socijalna održivost i evropski put. Njihov glavni prioritet je bio privredni rast i svi parametri govore da RS ima negativne stavke po tom pitanju zbog čega će se to odraziti na pad bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu. Posebno je zabrinjavajući pad prometa u trgovinama na malo. Visok je pad izvoza i uvoza što ukazuje na povećanje siromaštva kod stanovništva - kazao je Stanić.

Kada je u pitanju drugi prioritet Vlade, koji se odnosi na reforme javne uprave, Stanić je kazao, da je od sve te priče vlada samo formirala poseban odbor posle čega se stalo i ništa nije urađeno.

- Treći prioritet fiskalna konsolidacija se pretvara u postepeno ali ubrzano fiskalno uništavanje javnih finansija. Imamo pad direktnih i indirektnih poreza i u nedostatku budžetskih sredstava vlada je prinuđena da praznine pokriva emisijama obveznica i trezorskih zapisa, a imali smo dve emisije zapisa, kao i jednu emisiju obveznica u poslednja tri meseca. Na tom osnovu je prikupljeno oko 95 miliona, istakao je Stanić.

Posebno zabrinjavajućom je ocenio činjenicu da se od novembra 2014. broj nezaposlenih u RS povećava za 1.276 novoevidentiranih u Zavodu za zapošljavanje.

Slaviša Kovačević, šef SDS resora industrije energetike i rudarstva, je rekao da Vlada nije ništa uradila kako bi popravila tešku situaciju u oblasti industrije, energetike i rudarstva.

On je stanje u elektroenergetskom sektoru ocenio kao katastrofalno i ukazao na milionske gubitke u rudnicima i termoelektranama Gacko i Ugljevik.

Nenad Stevandić, šef SDS resora za zdravstvo, je kazao da su pogrešno određeni prioriteti ove i ostalih Vlada kojima upravlja SNSD.

- Novac od prodaje "Telekoma" je iskorišćen za gradnju kancelarija, a ne da bi se stvarali proizvodni pogoni. Imamo pogrešan sistem zaduživanja koji finansira budžetsku potrošnju i ni jedna zemlja sa ovoliko administracije ne može izdržati njene troškove. Nepotrebnu administraciju je stvorila vlast SNSD u poslednjih devet godina - kazao je Stevandić.

NDP: DNEVNO ZADUŽENjE MILION MARAKA

Dragan Čavić, predsednik NDP, kaže, da je Vlada RS u prethodnih sto dana dnevno zaduživala građane Srpske 1.172.000 maraka.

- Vlada RS se za prvih sto dana zadužila emisijom hartija od vrednosti u iznosu od 117.272.252 KM. Odnosno Vlada RS je za sto dana nadmašila samu sebe, pa je gotovo duplirala dnevno zaduživanje - sa 775.000 ono se povećalo na 1.172.000 maraka. Do sada je bilo 28 aukcija trezorskih zapisa i osam emisija obveznica. Vlada RS je najavila sniženje stope doprinosa za 1,6 posto, ali je zato povećala cenu struje za deset posto u domaćinstvima - istakao je Čavić.

DODIK: SNSD I DALjE NAJJAČI

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da je SNSD nesumnjivo zadržao primat najjače političke organizacije u Republici Srpskoj i ocenio da se "iz dnevno-političkih razloga nastoje devastirati rezultati vlasti" ove stranke.

On je istakao da je, između ostalog, bruto nacionalni dohodak povećan sa 1,8 milijardi KM na 8,8 milijardi KM.

- To je nesumnjivo najveći rast bruto domaćeg proizvoda na ovim prostorima - rekao je Dodik.

On je istakao da je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u Republici Srpskoj, pre nego što je SNSD došao na vlast, bio 1.600 KM, a sada iznosi 6.100 KM.

Nadlanu / izvor: Novosti

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.