Odata pošta žrtvama ustaškog terora u Prkosu

Izvor: Studio B, 21.Dec.2014, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta žrtvama ustaškog terora u Prkosu

Komemorativni skup žrtvama ustaškog terora, 478 stanovnika sela Prkos i još 1.000 iz okolnih sela ubijenih na današnji dan 1941. godine, održan je danas u Prkosu Lasinjskom.

Skupu su prisustvovali članovi antifašističkih udruženja i potomci žrtava, a vence su kod spomenkosturnice položili i zamenik župana karlovačkog za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević i predsednik Županijskog veća srpske nacionalne manjine Čedo Kosanović.

Ovom prilikom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << održan je parastos, jer se u spomenkosturnici nalaze posmrtni ostaci većinom pravoslavaca, pored tela dve Jevrejke, više Roma i nekoliko Hrvata koji su se suprotstavili ustaškom teroru, prenela je Hina.

U ime vlasti opštine Lasinja, načelnik Željko Prigorac iz HDZ-a, koji se za razliku od prethodnih opštinskih vlasti odazvao pozivu na komemoraciju, za hrvatsku agenciju je rekao:

"Odazivam se i odazivaću se uvek dok god to bude odavanje počasti žrtvama i poruka budućim generacijama `ne ponovilo se, a kad bi to preraslo u neke huškačke skupove, onda sigurno neću dolaziti".

Govornici su podsetili da je, na današnji dan pre 73 godine, poglavnik Nezavisne države Hrvatske Ante Pavelić, naredio svojoj kvislinškoj vojsci ofanzivu na severoistočni deo Korduna, uz naredbu da se uništi svo srpsko stanovništvo.

Za samo jedan dan, ubijeno je 1446 civila, njih 478 iz sela Prkos, dok su ostali bili stanovnici Dugog Sela, Stipana, Trepče i jednog romskog naselja.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odata pošta žrtvama ustaškog terora u Prkosu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2014

Komemorativni skup žrtvama ustaškog terora, 478 stanovnika sela Prkos i još 1.000 iz okolnih sela ubijenih na današnji dan 1941. godine, održan je danas u Prkosu Lasinjskom...Skupu su prisustvovali članovi antifašističkih udruženja i potomci žrtava, a vence su kod spomenkosturnice položili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.