Obeležen Dan Vojske Crne Gore

Izvor: VOA, 07.Okt.2014, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Vojske Crne Gore

Na svečanosti priređenoj tim povodom, predsednik Crne Gore Filip Vujanović je rekao da su crnogorski vojnici potvrdili spremnost i obučenost da mogu izvršavati veoma složene i zahtjevne zadatke

U Danilovgradu je danas obilježen Dan Vojske Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore je danas, na svečanosti povodom Dana Vojske Crne Gore, rekao da u pristupanju NATO savezu, kao glavnom strateškom prioritetu Crne Gore, VCG daje puni doprinos.

“VCG je, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << kroz proces reformi, koji je veoma zahtnjevan i složen, unaprijedila svoje kapacitete u skladu sa NATO standardima, što je propoznato na svim relevantnim međunarodnim adresama", kazao je Vujanović.

On je kazao da je uvjeren da će Crna Gora u narednoj godini dobiti poziv za članstvo u NATO i da ima dovoljno vremena da se, kako je naveo, ispune sva preostala očekivanja za to.

“U ovoj i narednoj godini moramo biti u potpunosti posvećeni intenziviranom i fokusiranom dijalogu u ispunjenju tih standarda ”, poručio je Vujanović.

Načelnik Generalštaba VCG, Dragan Samardžić, rekao je da su protekle godine pripadnici Vojske učestvovali na 21 međunarodnoj vježbi, na više od 100 kurseva i drugih raznih oblika stručnog usavršavanja u Crnoj Gori i svijetu.

“Organizovali smo devet međunarodnih konferencija i pet međunarodnih vježbi u Crnoj Gori. U svim ovim aktivnostima, predstavljajući na najbolji način Vojsku, dali smo puni doprinos unaprđenju interoperabilnosti i naših sposobnosti”, naveo je on.

Prema riječima Samardžića, iskustvo za rad u multinacionalnom okruženju ima više od trećine pripadnika VCG, dok je oko 20 odsto njih učestvovalo u međunarodnim misijama i operacijama.

Samardžić je podsjetio da je Ministarstvo odbrane iniciralo potpisivanje Tehničkog sporazuma država A5 Inicijative u cilju unaprijeđenja saradnje i efikasnog odgovora regiona na prirodno i vještački izazvane katastrofe.

Dan Vojske Crne Gore obilježava se 7.oktobra u znak sjećanja na bitku na Tuđemilu kod Bara, 1042. godine, kada je dukljanska vojska izvojevala istorijsku pobjedu nad Vizantijom, što je bio početak crnogorske državnosti.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.