Nova vlada u Zagrebu - prilika za bolje odnose sa Srbijom?

Izvor: RTS, 22.Okt.2016, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova vlada u Zagrebu - prilika za bolje odnose sa Srbijom?

Za manje od deset meseci Hrvatska je dobila drugu Vladu koju je podržalo i osam poslanika nacionalnih manjina, među njima i tri srpska. Ta podrška uslovljena je obećanjem da će položaj Srba u Hrvatskoj biti unapređen. Povlači li to sa sobom i unapređenje odnosa dve zemlje?
Umesto političke obespravljenosti politička zastupljenost, dvojezičnost, razvoj sredina u kojima žive Srbi, obnova i stambeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbrinjavanje povratnika - samo su neka obećanja premijera Hrvatske data na ime podrške koju je dobio od srpske nacionalne manjine.

Premijer Hrvatske je rekao da je ova vlada - vlada koja sluša. Da li će izostanak bivših ministara Hasanbegovića i Kovača, koji se vezuju za radikalniju desnu struju u HDZ-u doprineti da se bolje čuju problemi tamošnjih Srba?
"Promenili su ton i u značajnoj meri omogućili da se čuju stvarni problemi, problemi Srba, i od prošlosti usmerili se ka budućnosti", ističe predsednik SNV-a i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac.
Nada se i da će promena tona promeniti prirodu odnosa Srbije i Hrvatske.
"Treba dati priliku i vremena vladi Andreja Plenkovića da pošalje prve značajnije poruke ili da primi značajnije poruke od Vlade Srbije", smatra Pupovac.
Napredak su zaustavile oštre reči razmenjenje prethodnih meseci - toliko oštre da su, pojedini, odnose Srbije i Hrvatske poredili sa onima iz devedesetih.
"Ko kog kaže da sadašnja situacija liči na devedesete, nema pojma o čemu govori ili je ciničan jer se u devedesetim ubijalo. Mi koji smo prošli rat znamo da je u ratu bitna stvar preživeti ili biti ubijen, čim toga nema biće dobro", napominje prof. Žarko Puhovski sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Nova Vlada, za upućene, prilika za novi početak.
Politikolog Dejan Jović smatra da će odnosi biti mnogo civilizovaniji i dodaje da Plenković do sada nije bio poznat po spektakularnim izjavama koje bi izazivale neku reakciju Beograda.
"Ne očekujem novu blokadu, ali je ona uvek moguća - pravila igre EU su takva da svaka zemlja u svakom trenutku može blokirati čak i kad nema nekog jasnog razloga", ukazuje Jović.
Hrvatska se svojevremeno u Saboru obavezala da neće koristiti bilateralne sporove kako bi neku zemlju blokirala na putu ka Uniji. Dok se čeka na otopljavanje odnosa, predstavnici Srba u Hrvatskoj veruju da će već za dva-tri meseca, posle svega dogovorenog, konačno imati bolji status.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.