Nostalgija u Hrvatskoj: Fale im Pavelić i Hitler

Izvor: Mondo, 29.Apr.2016, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nostalgija u Hrvatskoj: Fale im Pavelić i Hitler

Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije, a hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade, piše AFP.

Foto: screenshot/youtube Ustaški vođa Ante Pavelić salutira "Za dom spremni".

U članku koji je preneo velik broj svetskih medija, agencija navodi poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, koju su bojkotovali "besni Jevreji, Srbi i antifašističke grupe".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u sencu porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom", citira AFP reči Efraima Zurova iz Centra Simon Vizental.

Iako je ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila nacistička marioneta, a u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, piše u članku.

Istoričar Tvrtko Jakovina rekao je agenciji da je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali se sada preselilo i u Ministarstvo za medije.

U tekstu, agencija spominje i ministra Zlatka Hasanbegovića i naziva "navodnim simpatizerom ustaša".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.