Narodni udar na državnu mafiju

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Narodni udar na državnu mafiju"

Sarajevo -- Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocenio je da se u Bosni i Hercegovini dešavaju protesti kao rezultat 17 godina loše vlasti.

"Ovo su deca čiji roditelji nemaju hleb. To su mladi koji moraju dati reket da bi zaposlili sebe ili svoju suprugu. Svi sada vide ove koji ruše, ali ne vide 200 tinak onih korupcionaša koji su ovu zemlju doveli na prvo mesto u Evropi po sistemskoj korupciji", rekao je Radončić.

On je apelovao na mlade ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "da ne budu huligani i ne napadaju državne institucije".

"Ovo je godina za antikorupcijski cunami", rekao je Radončić i dodao da "nema velikih riba u zatvorima, nema tužilaštva koje radi velike slučajeve borbe protiv korupcije, te da krivične prijave protiv ljudi koji su uništili privredne gigante stoje u fiokama tužilaca".

Upitan je li u BiH na sceni državni udar, Radončić je kazao da o tome nema govora.

"Kakav je državni udar kada 500-600 hiljada nezaposlenih reaguje na korupciju. Ovo je narodni udar na državnu mafiju", zaključio je Radončić.

U Bosni i Hercegovini je jutros mirno. U svim gradovima gde su gorele zgrade kantonalnih vlada, vatrogasci su tokom noći uspeli da zaustave požar.

Visina materijalne štete koja je nanesena paljenjem javnih institucija nije poznata.

U bolnicama širom BiH primljeno je preko 200 povređenih građana i policajaca.

Kao što ni prethodnih dana protesti nisu najavljivani, ni danas nije poznato hoće li se ponovo desiti okupljanje građana.

Profesor fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksanar Vranješ smatra da je reč o neredima koje je pokrenula organizacija “Udar”, čiji se politički program zasnivana povratku ustava Republike BiH iz 1992. godine.

"Oni (Udar) doslovno smatraju da legalno izabrana vlast na sva tri nivoa, odnosno medju sva tri konstitutivna naroda, treba da bude zbačena…”, rekao je Vranješ, preneli su banjalučki mediji.

Funkcioner SDP-a i federalni premijer Nermin Nikšić rekao je, kako su preneli bosanski mediji, da ne misli da je ovaj narodni bunt okrenut protiv njega.

“Ako je (federalna) vlada, nakon svega što je uradila, problem, onda ja više neću biti problem”.

Odbor HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanskog kantona ocenio je da su jučerašnje demonstracije u Mostaru organizovale “nacionalne i politički instruirane grupe” kojima je cilj bio da taj, inače, podeljeni grad, uvedu u “medjunacioanalne sukobe i ratno stanje”.

U saopštenju tog odbora navodi se da je “organizovana grupa od 350 huligana iz istočnog (muslimanskog) dela Mostara prešla u zapadni (hrvatski deo) u svom anarhističkom pohodu i zapalila zgrade vlade tog kantona, Gradske većnice, Gradske uprave, Doma HDZ-a BiH, Skupštine HNK, te nekoliko privatnih vozila".

Iz te stranke dodaju da su jučerašnje demonstracije “klasični državni udar” na državne institucije nastale iz vašingtonskog I Dejtonskog sporazuma, a "s ciljem rušenja federalnog ustrojstva Federacije BiH i kantonalnih institucija vlasti".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radončić: Narod udario na nesposobnu vlast

Izvor: Mondo, 08.Feb.2014

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocenio je da se u Bosni dešavaju protesti kao rezultat 17..

Nastavak na Mondo...

"Neću silom protiv svog naroda"

Izvor: B92, 08.Feb.2014

Sarajevo -- Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić ocenio da su protesti uzrokovani lošom politikom i da se mogu zaustaviti samo političkim merama..."Danas su od mene tražile vladajuće stranke SDP i SDA da formiram neki nacionalni savet što po našem Ustavu nije predviđeno,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.