Milanović: Srbija je “šaka jada“, BiH nije država

Izvor: RTS, 24.Avg.2016, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Srbija je “šaka jada“, BiH nije država

Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović na sastanku sa hrvatskim braniteljima je tajno sniman, a audio-snimke je objavio zagrebački "Jutarnji list". Govoreći o Srbiji, Milanović je tokom sastanka upotrebio termin "šaka jada". U intervjuu TV Nova, lider SDP-a potvrdio autentičnost snimaka, navodeći da je primetio da ga snimaju i da mu je bilo smešno.
Na audio-snimku koji je procurio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u javnost, Milanović braniteljima kaže da bi oni deset puta bili optuženi da su radili sa svoje strane Save ono što je radio Aleksandar Vučić.

"Mi tim ljudima gledamo kroz prste. I to je granica tolerancije na koju sam ja spreman. Praviti se blesav. Kao, to su sve normalni tipovi, njih je izabrao srpski narod, pa eto, to su naše kolege", rekao je Milanović.
U jednom trenutku Milanović je za Srbiju upotrebio termin "šaka jada".
"Nažalost, šaka jada koja već 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku. Nema ih deset miliona j...te, a žele biti gospodari Balkana. Pa nema vas dovoljno. To je mali narod", rekao je Milanović.
Milanović kaže braniteljima i da je video da žele da dovedu Vučića za sto i poručio da je to poniženje.
Umesto da, kako kaže, pozivaju Vučića, predložio im je da to završe tako što će ugovoriti sastanak na koji će Srbija poslati svog ministra, a Hrvatska svog.
"Oni će se naći i imaju izbor. U protivnom, mi ćemo ih blokirati", rekao je Milanović i dodao da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.
"Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilateralni sporazum... čekali smo ih", napominje Milanović.

Ističe da Hrvatska ne želi da "maltretira" Srbiju, već samo traži da Beograd ukine taj zakon koji Srbiju stavlja u poziciju "malog Haga" ili će u protivnom, kaže, Hrvatska štititi svoje nacionalne interese.
Veći deo svog obraćanja Milanović je u posebno ironičnom tonu govorio o srpskom rukovodstvu, najčešće pominjući premijera Vučića u negativnom kontekstu.
"Vučić i Nikolić su tipovi koji su arlaukali oko Zagreba", kaže Milanović i dodaje da se srpska vlast ponaša bahato i da je reč o "beogradskoj čaršiji".
"I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu...", ističe Milanović.
Milanović je rekao da je branitelje pozvao na sastanak da bi videli šta zajedno mogu da učine o dve stvari – Srbiji i BiH.
Lider Narodne koalicije na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i kandidat za premijera Hrvatske, rekao je da bi prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, kako tvrdi, Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi.
Sa Srbije je nakratko prešao na BiH, rekavši da je da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda.
Pomenuo je zatvaranje granice prema Srbiji, što je naredio u jeku prošlogodišnje izbegličke krize i poručio da bi to opet učinio.
Milanović se još jednom pred veteranima pohvalio da je njegov deda bio ustaša. Njegov otac se, kaže, oženio devojkom čija su dva brata poginula kao ustaše.
Upitan kakav je njegov stav o pokliču "Za dom spremni", Milanović je rekao da je on zabranjen, ali da se njemu "fućka" šta ko o tome misli.
Ne može, ističe Milanović, on nikoga naterati da misli na isti način kao on.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.