Milanović: Srbi šaka jada, BiH big shit

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Srbi šaka jada, BiH "big shit"

Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović je na sastanku sa hrvatskim ratnim veteranima, koji su od njega zahtevali smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom i normalan dijalog sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da Srbija nije nikakva diplomatska sila, kao i da su "Srbi mali narod - šaka jada", kao i da BiH uopšte nije država, nego "big shit".

Nazivajući državni vrh Srbije "tipovima"", Milanović kaže:

"Te tipove je izabrao srpski narod, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite, diplomatska sila, to je mali narod".

Na tajnom snimku koji je procureo sa ovog sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata u sedištu SDP-a, se jasno čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu Vučića za pregovarački sto.

Umesto da, kako je rekao, pozivaju Vučića, predložio im je da to završe tako što će dogovoriti sastanak na koji će Srbija poslati svog ministra, a Hrvatska svog.

"Oni će se naći i imaju izbor. U protivnom mi ćemo ih blokirati, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

"Mi (Hrvatska) smo u puno boljem položaju. Oni (Srbi) su izgubili rat, mi nismo osuđeni u Hagu, mi smo želeli da postignemo bilaterlani sporazum... čekali smo ih, rekao je Milanović.

Rekao je da Hrvatska ne želi da "maltretira" Srbiju, već samo traži da Beograd ukine taj zakon koji Srbiju stavlja u poziciju"malog Haga" ili će u protivnom, kaže, Hrvatska štiti svoje nacionalnne interese.

Veći deo svog obraćanja Milanović je u posebno ironičnom tonu govorio o srpskom rukovodstvu, najčešće pominjući premijera Vučića u negativnom kontekstu.

""Vučić i Nikolić su tipovi koji su arlaukali oko Zagreba. Mi tim ljudima gledamo kroz prste. Njih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gde bi išli - u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku...", kazao je Milanović.

Ponovio da su Srbi mali narod kojih, kako je rekao, "nema ni 10 miliona, a želeli bi da vladaju Balkanom".

Zato bi, kako je rekao, on sa Srbijom išao i radikalno.

Milanović je rekao i da se srpska vlast ponaša bahato i da je reč o 'beogradskoj čaršiji'.

"I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo doneti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinitelje po Kosovu..., rekao je Milanović.

Mlanović je rekao da je branitelje pozvao na sastanak da bi videli šta zajedno mogu da učine o dve stvari - Srbiji i BiH.

Lider Narodne koalicije na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i kandidat za premijera Hrvatske, rekao je da bi prema Srbiji išao i radikalno ako treba jer njemu, kako tvrdi, Angela Merkel i Evropska narodna stranka ne govore šta sme, a šta ne sme da radi.

Sa Srbije je na kratko prešao na BiH, rekavši da je da su optužnice iz BiH još veći problem od onih iz Beograda.

Pomenuo je zatvaranje granice prema Srbiji, što je naredio u jeku prošloodišnje izbegličke krize i ustvrdio da bi to opet učinio.

Inače, tajni audio snimak, najpre je objavio zagrebački "Jutarnji list", a potom i beogradski TV Pink.

Milanović se još jednom pred veteranima pohvalio da je njegov deda bio ustaša. Njegov otac je, kazao, oženio devojku čija su dva brata poginula kao ustaše.

Upitan kakav je njegov stav o pokliču "Za dom spremni", Milanović je rekao da je on zabranjen, ali da se njemu "fućka" šta ko o tome misli.

Ne može, kazao je, on nikoga naterati da misli na isti način kao on.

Predstavnik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruženja specijalne policije, Josip Klem je novinarima nakon sastanka sa Milanovićem nagovestio neslaganje u nekim stavovima, rekavši da im je namera bila da poduče bivšeg premijera demokratiji i da ne žele više blokadu granica.

"Jutarnji" je primetio da je posebnu pažnju javnosti izazvao utisak da su veterani pozivali na razum i smirivanje tenzija, a da je Milanović imao "nabrijaniji stav".

"BiH nije država, nego big shit"

Lider SDP-a i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović je na zatvorenom sastanku sa braniteljima u utorak, na kojem je govorio o odnosima sa Srbijom i BiH, rekao da BiH uopšte nije država, već je to "big shit".

Na tajnom snimku koji je procureo u javnost jasno je da Milanović nije oduševljen situacijom u BiH, za koju je rekao da je, citirajući jednog branitelja, "big shit", žalio se da u Sarajevu nema sa kime da se razgovara,  te da bi ih preko reda ugurao u Evropsku uniju jer "to je zemlja bez reda i poretka".

"Imamo posla s negativcima", naveo je Milanović, čuje se na snimku koji je najpre objavio zagrebački Jutarnji list, a potom i beogradski TV Pink.

Milanović je govorio i o optužnici protiv čelnika tzv. Herceg-Bosne izrazivši bojazan da će oni biti osuđeni i u drugostepenom postupku.

"Iskreno, nisam optimista, ali neke stvari govore da bi mogla otpasti ta optužnica vezano za udruženi zločinački poduhvat što je za Hrvatsku važno", rekao je Milanović dodavši da bi u tom slučaju bilo sačuvano "hrvatsko ime", a njih šestorica će neko vreme odležati u zatvoru.

Milanović je stava da bi BiH trebalo "preko reda" gurati u EU jer trenutno u BiH nema reda.

"Tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje sa Vučićem pa se sad to, majke ti mile, prelama na austrijske predsedničke izbore", dodao je Milanović.

Bivši hrvatski premijer i šef SDP-a je na kraju poručio da Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same sa Bošnjacima ako se desi da se RS otcepi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MILANOVIĆ BI RADIKALNO NA SRBIJU: Bivši premijer Hrvatske želi blokadu evrointegracija Srbije

Izvor: Kurir, 24.Avg.2016

...Sastanak je održan juče iza zatvorenih vrata u stranačkim prostorijama SDP, a na audio snimku koji je procureo u javnost, Milanović za srpsku vlast je rekao da se ponaša bahato te da je reč o 'beogradskoj čaršiji'..- “I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore nego ćemo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.