Migranti po nalogu policije napustili trg u Budimpešti

Izvor: RTS, 03.Sep.2015, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti po nalogu policije napustili trg u Budimpešti

Mađarska policija zatražila je sinoć od migranata da isprazne trg ispred železničke stanice "Keleti" u Budimpešti i da se premeste u podzemni prolaz ili posebno određenu tranzitnu zonu, što su oni i poslušali, prenose mađarski mediji.
Stotine izbeglica je protestovalo je juče ispred glavne železničke stanice u Budimpešti, "Keleti", dok su se na trg ispred stanice poređali pripadnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mađarske interventne policije, podseća Tanjug.

Između 100 i 150 migranata protestovalo je ispred stanice Keleti, dok je mađarska policija sprečila oko 2.000 migranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj, izveštava reporter AFP sa lica mesta.
U međuvremenu, u Budimpešti je sinoć održan skup podrške migrantima, a protiv planiranih izmena mađarske vlade kada je reč o politici prema migrantima, javila je agencija MTI.
Istovremeno, u blizini stanice u mestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je, takođe, demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu "hermetički" zatvorene kako bi se sprečio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe, navodi MTI.
Lider Jobika Gabor Vona rekao je da će njegova stranka obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu da njihov predlog bude izglasan kao zakon.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.
Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izbeglice na šinama: "Nećemo u kamp!" VIDEO

Izvor: Mondo, 03.Sep.2015

Mađarska policija je otvorila za izbeglice železničku stanicu Keleti u Budimpešti ali vozova ka zapadu nema. Jedini koji je otišao stigao je do grada Bičke, gde se izbeglice teraju u obližnji prihvatni logor...Foto: AP Photo/Petr David Josek..Drama sa izbeglicama polako se smiruje u mađarskoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.