Mesić: Nadogradnja Dejtona mora doći spolja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Nadogradnja Dejtona mora doći spolja

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić ocenio je danas da je Dejtonski sporazum stvorio nefunkcionalnu BiH i poručio da BiH treba novi ustav i nova organizacija države.

Mesić je u Podgorici, na skupu Igmanske inicijative posvećenom Dejtonu, regionu i njegovoj perspektivi, ocenio da je Dejtonskim sporazumom prekinut rat, ali da je stvoren sistem kojim BiH ni do danas nije mogla da postane funkcionalna država.

Bivši hrvatski predsednik je ukazao da je entitetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podela "protivna samom biću" BiH, da nema "nikakvog utemeljenja" u njenoj istoriji i tradiciji, konstatujući da je ta "neprirodna podela osnova svih problema" u današnjoj Bosni i Hercegovini.

"Ta podela je proizvela nacionalno mešoviti entitet, u kojem pripadnici jedne nacije u nemalom broju sanjaju o pripajanju susednoj državi. Drugi entitet, koji je etnički čist, od samog početka je pokazivao neskrivene ambicije da razbije BiH kao jedinstvenu državu, videvši svoju budućnost u prisajedinjenju drugoj susednoj državi", naveo je Mesić.

Prema njegovim rečima, BiH "nema snage da se sama reformiše" i da pitanje "nadograđivanja Dejtona mora doći spolja, odakle je došlo i rešenje za prekid rata".

Na skupu Igmanske inicijative osim članova te inicijative prisustvovali su predstavnici nevladinog sektora i političkih partija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesić: Dejtonom stvorena nefunkcionalna BiH

Izvor: B92, 04.Jul.2015

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić navodi da je Dejtonski sporazum stvorio nefunkcionalnu BiH i ističe da BiH treba novi ustav i nova organizacija države...Mesić je u Podgorici, na skupu Igmanske inicijative posvećenom Dejtonu, regionu i njegovoj perspektivi, ocenio da je Dejtonskim sporazumom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.