Masakr i dalje bez kazne

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2015, 04:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masakr i dalje bez kazne

Porodice stradalih, preživeli iz zločina i zvaničnici Republike Srpske odali su u nedelju u Sarajevu počast svim žrtvama događaja u Dobrovoljačkoj ulici u kojoj je 2. i 3. maja 1992. godine ubijeno 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Od napada na kolonu JNA koja se povlačila iz grada prošlo je 23 godine, a za taj zločin niko nije odgovarao, niti ima izgleda za to, što nakon svih ovih godina predstavlja najveći udarac za sve žrtve, njihove porodice i one >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koji su preživeli masakr. Obeležavanje godišnjice zločina proteklih nekoliko godina održava se na mestu gde se on dogodio, a i ovaj put skup su obezbeđivale jake policijske snage Kantona Sarajevo. Iako su se u neposrednoj blizini okupili i pripadnici bivših "zelenih beretki", sve je prošlo bez incidenata, ako se izuzme činjenica da su učesnici bošnjačkog skupa razvili zastavu takozvane Armije BiH. Prvi put u Dobrovoljačkoj je održan i verski obred, a položeni su venci i zapaljene sveće.

Obeležavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić. Željko Pantelić, tadašnji poručnik JNA koji se nalazio u četvrtom vozilu kolone rekao je novinarima da bi najbolja poruka mira bila da se zločinci izvedu na lice pravde.

- Bio sam u zaštitnom puku za koji najviše vezuju navodne slučajeve o napadima na ključne lokacije u gradu. Mi smo pre izlaska iz kasarne dobili naređenje da ne pružamo nikakav otpor kako bi kolona u skladu s dogovorom Alije Izetbegovića, generala Kukanjca i Mekenzija prošla mirno. Niko iz kolone nije metak opalio jer je takvo bilo naređenje. Ali, niko nije odgovarao za ubistvo vojnika u kafiću na Bistriku, niti za streljanje pripadnika JNA u Velikom parku i slično. Govorimo o žrtvama svih tih događaja i njihov broj se još utvrđuje jer sam neke svoje vojnike pronašao tek nakon 20 godina - rekao je Pantelić.

General u penziji Dušan Kovačević rekao je da porodice stradalih u godinama traže da političari iz Sarajeva dozvole Sudu BiH da nastavi istragu u ovom slučaju i da se procesuiraju svi koji su odgovorni za počinjene ratne zločine.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da bošnjački politički vrh i vrh BiH treba da dođu na mesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i poklone se onima koji su nevini ubijeni, koji nisu napadali, nego su izlazili iz Sarajeva.

- Dok ne bude toga, neće biti pravde u BiH - rekao je Stevandić.

- Postoje čvrsti i nepobitni dokazi za određene ljude koji su organizovali zločin i izvršili napad. Ima više razloga zašto je to potrebno. Pre svega, bez tog procesuiranja ne može doći do potpunog izmirenja naroda u BiH jer su pobijeni ljudi koji nisu bili krivi ni za šta - rekao je Kovačević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.