Makedonija, opozicija se ponovo vraća u Sobranje

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, opozicija se ponovo vraća u Sobranje

Posle petnaestomesečnog bojkota, poslanici opozicione koalicije se od sutra vraćaju u Sobranje Republike Makedonije prema dogovoru iz Pržina o prevazilaženju političke krize koji su potpsale četiri najveće političke partije potpisale 2. juna i 15. jula, prenose makedonski mediji.
Posle izbora iz aprila prošle godine, SDSM i koalicioni partneri su odlučili da bojkotuju rad Sobranje sa obrazloženjem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da je za veme tadašnjih prevremenih parlamentarnih izbora bilo previše neregularnosti, prenosi Tanjug.
Opozicioni poslanici su podneli i pismene ostavke, ali Sobranja nikada nije i formalno završila proceduru oko njihovog bojkota.
Opozicija je tada osvojila 34 poslanička mesta, a tri poslanice (Suza Grčeva, Ljubica Buralieva iz SDSM-a i Rosa Topuzovska Karevska iz LDP-a) nisu poslušale stranačku direktivu za bojkot i odlučile da poštuju volju birača.
U međuvremenu, isključene su iz stranke zbog kršenja partijskih odluka.
I pored bojkota, opozicioni poslanici redovno primaju plate koje u proseku iznose 1.000 evra mesečno.
IZ SDSM-a je saopšteno da će njihovi poslanici potpuno i aktivno učestvovati u radu parlamenta i plenarnim zasedanjima i u radu odbora, ali će se uglavnom koncentrisati na obaveze koje proizilaze iz dogovora u Pržinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.