Makedonija: Na sastanku političkih lidera dogovoren novi sastanak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Na sastanku političkih lidera dogovoren novi sastanak

U Klubu poslanika u Skoplju u utorak je održan treći susret političkih lidera, na kome su učestvovali predsednici VMRO DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti i Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači. U kratkim izjavama koje su dali Zaev i predstavnici VMRO DPMNE i DUI, javnost nije čula konkretnije detalje o susretu.

“Prva stvar koju smo uradili, podelili smo informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << sa gospodinom Gruevskim, dvojicom ostalih lidera i ambasadorima koji su u funkciji posmatrača, o tome šta smo u Strazburu razgovarali Gruevski, evrokomesar Han, trojice evroposlanika i ja. Ne mogu reći više detalja, ostavljamo da to EU kaže preko svojih predstavnika”, rekao je nakon susreta Zaev, dodajući da se još uvek razgovara i da nije počelo pregovaranje. Kao i na prethodna dva liderska sastanka, u svojstvu posmatrača bili su ambasadori SAD-a i EU u Makedoniji Džes Bejli i Aivo Orav.

U međuvremenu, skoro i da nema dana, a da ne dođe poruka od nekog stranog političara u kojoj se insistira na političkom dijalogu o prevazilaženju krize u Makedoniji. Generalni direktor za proširenje u Evropskoj komisiji, Kristijan Danielson je poručio makedonskim političarima da ne odvlače pažnju sa političke krize i da počnu politički dijalog.

Ambasador Evropske unije u Makedoniji Aivo Orav često ponavlja da međunarodna zajednica traži efikasan politički dijalog i rešavanje krize u zemlji. I SAD su preko Stejt departmenta poručili makedonskim političkim liderima da treba da rade zajedno i da vode dijalog o pitanjima u zemlji, što uključuje neophodne reforme i o aktuelnoj političkoj krizi. Posle nedavnog višečasovnog susreta u Strazburu između premijera Nikole Gruevskog i lidera opozicije Zorana Zaeva, izvestitelj o Makedoniji u evroparlamentu Ivo Vajgl je rekao da je potpisan non pejpr dokument o daljem toku razgovora.

Prvi predsednik Sobranja u nezavisnoj Makedoniji Stojan Andov kaže da je dobronamerno insistiranje stranaca na političkom dijalogu.

“Moraće malo da razmisle o osnovnom razlogu zašto ne postoji politički dijalog i da se vidi u tom pogledu, u rasvetljivanju tog razloga, da se počne sa traženjem rešenja. Politički dijalog je blokiran od ‘svemoći’ ove vlade i od politika Gruevskog, koji faktički ne priznaju ništa od demokratije.”

Inače, na susretu četvorice lidera je dogovoreno da se naredni ovakav sastanak održi početkom iduće nedelje.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.