Luka Ploče postaje Tuđmanovo?

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luka Ploče postaje Tuđmanovo?

Luka Ploče, donedavno poznat i kao Kardeljevo, po slovenačkom komunističkom ideologu, uskoro bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo, piše ljubljansko Delo.

U osvrtu na brojne spomenike prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, koji, kako piše ovaj ljubljanski dnevnik, širom Hrvtaske niču kao pečurke posle kiše, mogao bi biti preimenovan uskoro u Tuđmanovo.

Gradić Ploče je, inače, kamen spoticanja između Hrvatske i susedne Bosne i Hercegovine, ponajviše >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stoga što su korišćenje te luke i prolaz kroz Neum nerešena pitanja koja zbog hrvatskog pristupa EU i Šengena postaju sve vruća.

Podseća se da je upravo u Pločama ovog proleća osvanuo trometarski spomenik prvom hrvatskom predsedniku koji je sa svojim kolegom Alijom Izetbegovićem još 1998. potpisao sporazum o razgraničenju BiH i Hrvatske, kao i o slobodnom prolazu kroz Neum te slobodnom pristupu luci Ploče.

Navodi se i da se hrvatska strana ne zabrinjava previše kada je u pitanju pogranični spor sa Slovenijom, već da tamošnji kritikuju upravo sporazum Tuđmana i Izetbegovića. Prema mišljenju novinara, dva pogranična spora nisu glavne vesti, već navodna najava koja se čula iz Ploča o tome da bi se ovaj grad mogao preimenovati u Tuđmanovo, za šta, navodno, već postoji inicijativa gradskih vlasti.

Ploče imaju vrlo bogatu istoriju promena imena. Prvo su za vreme Kraljevine Jugoslavije preimenovane u Aleksandrovo, po kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, što se održalo do Drugog svjetskog rata, kada su nakon italijanske okupacije nazvane Porto Tolero.

Nakon rata vraćeno im je izvorno ime, ali su od 1950. do 1954. te u razdoblju od 1980. do 1990. Ploče nazvane po jugoslavenskom komunističkom prvaku Edvardu Kardelju, inače, Slovencu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Hrvatska luka Ploče bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo?

Izvor: Blic, 04.Sep.2015

Luka Ploče, zvana u vreme socijalističke Jugoslavije i kao Kardeljevo, po slovenačkom komunističkom ideologu Edvardu Kardelju, uskoro bi mogla biti preimenovana u Tuđmanovo, piše ljubljansko Delo...U osvrtu na brojne spomenike prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, koji, kako piše ovaj ljubljanski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.