Ljubljana će se za tri godine ponositi džamijom

Izvor: Mondo, 06.Maj.2015, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljubljana će se za tri godine ponositi džamijom

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i muftija ljubljanski Nedžad Grabus ozvaničili su početak gradnje džamije i Islamskog kulturnog centra u Ljubljani na koji se, usled različitih administrativnih prepreka, čekalo punih pet godina.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Kamen temeljac za izgradnju Centra položen je 2013. godine, a projekat je vredan 22,3 miliona evra, a potrebno je izdvojiti još 2,4 miliona evra za unutrašnju opremu, kao i još >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 1,3 miliona za izgradnju novog dela puta i potrebne infrastrukture.

Do sada je u projekat Islamskog kulturnog centra uloženo 8,2 miliona evra, prva faza izgradnje trajaće do 15. aprila 2016, a kompletan završetak radova predviđen je za naredne tri godine.

Kompleks će obuhvatati džamiju, obrazovni centar, stambeni prostor, sportsku salu, restoran i druge propratne objekte, precizirano je prethodno u Sarajevu tokom predstavljanja Centra za koji je nešto više od 11 miliona evra donirala država Katar.

Prilikom potpisivanja ugovora sa izvođačima radova muftija Grabus je poručio da je to "kruna svih dosadašnjih napora, iskušenja, želja...", zahvalivši se svim donatorima koji su svojim prilozima podržali projekat.

Islam je, posle katoličanstva, druga najbrojnija religija u Sloveniji.

Prema rezultatima popisa iz 2011. godine 2,4 odsto, odnosno gotovo 50.000 stanovnika Slovenije su muslimani, od kojih je većina iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, kao i drugih delova Balkana.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.