Linta: Plovidba s ustaškim pozdravom – uobičajeno u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 13.Avg.2017, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta: Plovidba s ustaškim pozdravom – uobičajeno u Hrvatskoj

Odluka splitskih HOS-ovaca i njihovih prijatelja da plove Neretvom noseći zastavu sa nacifašističkim natpisom "Za dom spremni" – sasvim je uobičajno i zakonito ponašanje u Hrvatskoj, ocenio je predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
"Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Podsetio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.
"U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine", dodao je Linta.
Kaže da je glavni razlog to da su prvi hrvatski predsednik Tuđman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine. 
Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji juče su plovili Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Indeks. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Linta: Plovidba s ustaškim pozdravom - uobičajeno u HR

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2017

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je odluka splitskih HOS-ovaca i njihovih prijatelja da plove Neretvom noseći zastavu sa nacifašističkim natpisom "Za dom spremni" - sasvim uobičajeno i zakonito ponašanje u Hrvatskoj..."Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.