Komemoracija u Srebrenici: Bez načelnika Srbina

Izvor: Mondo, 11.Jul.2017, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija u Srebrenici: Bez načelnika Srbina

U Memorijalnom centru u Potočarima, kraj Srebrenice, održana je tradicionalna 22. po redu komemoracija žrtvama stradalim u ratnom zločinu tokom proteklog rata.

Foto: Youtube/screenshot

Komemorativni skup, koji je danas održan u Memorijalnom centru u Potočarima protekao je bezbedno i mirno, saopšteno je iz Štaba akcije "Srebrenica 2017".

Komemorativni skup obezbeđivali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sa drugim bezbednosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je, u saradnji sa bezbednosnim agencijama, obezbedilo i potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika skupa.

Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja ovog skupa, obezbeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje.

Memorijalni skup je završen oko 14.00 časova, navedeno je u saopštenju koje je potpisao rukovodilac Štaba akcije "Srebrenica 2017" Goran Abazović.

Prvi put od završetka rata u BiH komemoracija u Potočarima je održana dok je na čelu srebreničke opštine Mladen Grujičić iz reda srpskog naroda.

Komemoraciji iz Srbije su bili prisutni predstavnici opozicionih LSV Nenada Čanka i LDP Čedomira Jovanovića.

Čeda Jovanović: Idem u Srebrenicu, naša sramota

Bivši načelnik Srebrenice, Ćamil Duraković, inače, predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice tog ratnog zločina potvrdio je da je učinjeno sve da incidenata ne bude.

Pre dve godine Vučić umalo linčovan

Dve godine od odlaska tada premijera, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenicu, kada je zamalo izbegnuto njegovo linčovanje, BiH vlasti nisu našle organizatora i počinioce tog brutalog napada na šefa srpske delegacije.

Bošnjaci smatraju da se u Srebrenici dogodio genocid, dok vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj smatraju da se u tom gradu tokom proteklog rata dogodio ratni zločin.

Sa kvalifikacijom da se u Srebrenici dogodio genocid ne slaže ni načelnik te opštine Grujičić, koji je ranije rekao a poštuje svaku žrtvu, kao što poštuje svog oca koji je poginuo.

Grujičić nije prisustvovao komemoraciji u Potočarima jer smatra da je tamo nepoželjan.

"Ne moramo sve da radimo na silu, preko kolena, sačekajmo to vreme da dođe. Ja mislim da će u toku ovog mandata, odnosno četiri godine, sazreti vreme da možemo svi otići na svako groblje, da ne doživljavamo neki neprijatan gest ili neprijatno iskustvo", rekao je Grujičić.

Otkazan skup podrške Ratku Mladiću u Banjaluci

Istovremeno, najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića zatražila je zabranu održavanja skupa podrške Mladiću u Banjaluci koji je trebalo da bude održan istog dana.

Međutim, skup je otkazan, navodno, zbog angažovanja policajaca MUP-a RS na obezbeđenju skupa u Potočarima.

Tenzije na trgu:Dva skupa o Srebrenici FOTO, VIDEO

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.