Ko ne govori istinu:Kitarović ili Kovač

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2016, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko ne govori istinu:Kitarović ili Kovač

Iako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, čiji mandat je neupitan u odnosu na odlazeću hrvatsku vladu, izjavila da srpski premijer Aleksandar Vučić nije pozvan na Dubrovnik forum, ministar tehničke vlade Miro Kovač tvrdi da jeste, ali da, kako je rekao, nije imao hrabrosti.

Premijer Vučić nije pozvan na Dubrovnik Forum jer Srbija nije članica 12 zemalja članica Evropske unije na području Jadran-Baltik-Crno more (BABS), kazala je Grabar Kitarović novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sinoć u Dubrovniku.

Ona je dodala da sa Vučićem nije razgovarala, ali da će to učiniti čim bude imala priliku, prenela je Hina.

Kovač, međutim, za regionalnu N1 TV tvrdi da je srpski premijer bio pozvan u Dubrovnik, ali je odlučio da ne dođe.

On je nedolazak Vučića protumačio kao "nemanje hrabrosti", jer, kako je rekao, misli da bi srpski premijer, da je došao, osramotio sebe i svoj status.

"Došao bi bez popisa i bez nakane da ukine taj zakon kojim progoni hrvatske državljane", rekao je Kovač, koji je Vučiću poručivao da, ako kani da dođe na Dubrovnik forum sa sobom ponese i spisak hrvatskih branitelja protiv kojih je Srbija podigla optužnice za ratne zločine i preda ga hrvatskim vlastima.

Inače, Kovač, čiji mandat nije trajao ni pola godine, a trajaće do izbora nove, nakon 11. septembra, kaže:

"Mi smo kao vlada krenuli ozbiljno da radimo. Ugradili smo sve što je važno u proces pregovora Srbije i EU. Srbija, ako želi ući u EU, mora ukinuti zakon kojim proganja hrvatske branitelje. To smo mi napravili. Isto će morati žrtvama rata da damo i odštetu, tragati za nestalima i priznavati sve presude haškog suda. To je napravila naša vlada - mi. Bili smo na udaru medija i u Hrvatskoj i Srbiji i Evropi... Držali smo proces zaleđenim dok nismo uveli te stvari u pregovore. Zbog nas, ali i Srbije".

On je ponovo optužio Srbiju da je prva započela diplomatski sukob, te dodao:

"Srbija je počela s kampanjom da mi nešto blokiramo. Mi nikoga nismo blokirali, hteli smo konkretne odnose. Srbija mora puno toga napraviti. Imaćemo sastanak Komisije za praćenje toga što Srbija radi. Umesto da počne s tim poslom, ona Hrvatsku napada s nekim tezama o ustaštvu i NDH. To nije tema, tema je ono što moraju raditi da uđu u EU:

Kovač je Srbiju optužio i da se uporno bavi prošlošću, umesto da se bavi sobom.

"Neka rade svoj posao, a nas puste na miru. Mogao je Vučić doći u Dubrovnik, pokazati popise, on to nije hteo. Bilateralno ćemo raditi sa Srbijom na tome, zahtev za popis je poslan, oni to nikad nisu učinili. Neka počnu raditi, mi čekamo", rekao je Kovač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.