Ko je novi hrvatski ministar kulture: Branio imama Handžar divizije

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2016, 07:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je novi hrvatski ministar kulture: Branio imama Handžar divizije

Novi hrvatski ministar kulture Hrvatske, istoričar Zlatko Hasanbegović stalno je u središtu afera zbog svojih skandaloznih istupa, a jedan od njih je i odbrana imama Huseina efendije Đoze, koji je tokom Drugog svetskog rata bio u ozloglašenoj ustaškoj "Handžar diviziji".

Pojedini mediji u regionu su objavili i intervju koji je 2013. godine Hasanbegović dao za "Poglede", a u kome je branio Huseina Đozu, koji je bio imam 28. Regimente 13. SS Vafen "Handžar divizije" sa činom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kapetana.

Posle rata, Đozo je odležao pet godina u zatvoru "jer je svojim radom dizao moral u neprijateljskim jedinicama". Neki roditelji požalili su se na to što osnovna škola u Goraždu, koju pohađaju njihova deca, nosi Đozino ime jer se radi o čoveku koji je služio u nacističkoj vojsci.

Đozo nije učestvovao u vojnim operacijama, ali je kao imam učestvovao u brojnim aktivnostima i nosio oficirsku uniformu sa nacističkim obeležjima i mrtvačkom glavom na fesu, zaštitni znak "Handžar divizije", piše Pres.RS. Postoje i fotografije na kojima je Đozo u društvu visokorangiranih nacističkih oficira.

Međutim, Hasanbegović, tada saradnik Instituta "Ivo Pilar", nazvao je te dokumente "jeftinim novinarskim senzacionalizmom". Hasanbegović je rekao da je sve to plod srpskih lobističkih grupa na Zapadu, koje nastoje da izmisle veze Bošnjaka sa nacizmom, pa su tako, tvrdi on, u taj kontekst stavljale i Aliju Izetbegovića.

Sve je to, tvrdi Hasanbegović, srpski propagandni rat s ciljem diskreditovanja bošnjačke, hrvatske i albanske politike kao "nacističke", "fundamentalističke" i "terorističke".

Što se Đoze tiče, Hasanbegović je naveo da se "komplikovana istorija Drugog svetskog rata, pa se držanje i motivacija pojedinih aktera, ne mogu tumačiti samo iz vizure naknadne pameti, ispraznog moralisanja i optike savezničkog ratnog napora protiv sila Osovine." Hasanbegović je naveo da je Đozo bio osuđen na "samo pet godina zatvora", i da ga nisu teretili za ratne zločine, već "samo za izdajničko delovanje".

Neki hrvatski istoričari, pak, podsećaju na dobre veze Đoze i jerusalemskog muftije Huseinija, koji decenijama nije prestao da poziva na ubijanje Jevreja. Huseini nije mogao da nagovori nijednog Arapina da se pridruži ratu, pa je umjesto toga za cilj izabrao bosanske muslimane i poslao ih u smrt kao njemačko topovsko meso.

Imenovanje Hasanbegovića, kao istoričara, na mesto ministra kulture, iznenadilo je mnoge kulturne radnike u Hrvatskoj, koji ga smatraju, zajedno sa već otišlim ministrom branitelja Mijom Crnojom, ideološkom batinom lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, zaključuje Pres.RS.

* Hrvatski mediji o šamaru Srbima: Koje uslove je Kolinda poslala Nikoliću?

* Evo šta smo odgovorili Hrvatima na njihovih 5 uslova

* "Hrvatsku vladu čine ekstremisti, veličaju ustaše"

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.