Kamenjem po srpskoj svetinji

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2016, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamenjem po srpskoj svetinji

Nepoznati napadači zasuli su kamenicama Sabornu crkvu Svetog oca Nikolaja Miriklijskog u Karlovcu i ovo je još jedan u nizu napada na ovu srpsku svetinju u tom delu Hrvatske, saopštila je Eparhija gornjokarlovačka.

- U dane Svetle sedmice, kada se proslavlja uspomena na vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kada se izrazito poziva na mir, ljubav i toleranciju, Saborni hram Svetog oca Nikolaja u Karlovcu iznova je na meti nečije vandalske ostrašćenosti. Vandali su kamenicama zasuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bočnu stranu hrama sa željom da unište nadzorne kamere, koje su upravo sa ciljem sprečavanja već viđenih ovakvih ili sličnih napada postavljene iznad ulaznih vrata. Ovog puta pričinjena je materijalna šteta na fasadi hrama i oštećen sistem video-nadzora - navodi Eparhija.

Odmah po otkrivanju ovog zlodela obaveštena je nadležna policijska uprava čiji su službenici izašli na lice mesta, izvršili uviđaj i konstatovali činjenično stanje.

"Nažalost, razbijanje prozora, kamenovanje, ispisivanje grafita sa simbolima ustaške ideologije, obijanja i krađe u godinama koje su iza nas postali su svakodnevica u životu Sabornog hrama i Srpske pravoslavne crkve u Karlovcu. Ovaj događaj, kao i svi ostali, nisu samo kriminalne prirode, sa željom ka otuđenju i sitnim krađama, nego i jasna poruka netolerancije i mržnje uperena ka sveštenstvu i vernom narodu grada Karlovca", navodi se u saopštenju.

Kamenovanje crkve usledilo je posle proslave Uskrsa kada je u Karlovcu liturgiju služio nadležni episkop Gerasim i u crkvu unet Blagodatni oganj sa Hristovog groba u Jerusalimu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.