Jasenovac najstrašnija mrlja u hrvatskoj istoriji

Izvor: Studio B, 28.Apr.2015, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasenovac najstrašnija mrlja u hrvatskoj istoriji

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero kaže da je Jasenovac sigurno najstrašnija mrlja u novijoj istoriji Hrvatske i njenih građana.

U vreme dok je na područjima Hrvatske i BiH, u Drugom svetskom ratu, delovala Nezavisna država Hrvatska sa ustaškim fašističkim režimom, tamo su se sprovodili holokaust nad Jevrejima i genocid nad Srbima i Romima.

Kad kažemo Jasenovac, mislimo na sistem koncentracionih logora, koji je delovao od ranog leta 1941. pa do 22. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << aprila 1945. godine.U logoru je u te četiri godine, prema poimeničnom popisu, koji nije konačan, ubijeno 83.145 ljudi, od čega 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 dete do četrnaest godina starosti.

Prema narodnosti, ubijeno je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata, 1.128 muslimana i na stotine ostalih,piše Đenero u tekstu objavljenom na sajtu Al Džazire, koji smatra da je broj od 800.000 stradalih preuveličan u političke svrhe.

U Hrvatskoj, kao i u celoj bivšoj Jugoslaviji, službeno je vladala ideologija zasnovana na "tekovinama NOB-a", koju je većina ismejavala, a istovremeno se uz službenu istoriju neformalno prenosila i ona neoficijelna, u kojoj su krvnici često postajali žrtve.

To se desilo, ocenjuje on, i zbog neselektivnog suočavanja ratnih pobednika s pripadnicima fašističkog režima, ali i drugima koje je režim smatrao "neprijateljima",ocenjuje ovaj analitičar.

"Revolucionarna pravda stvara uvek nove žrtve i ostavlja da klija seme novih zločina. Niti su žrtve doživele kompenzaciju i počast, niti su krvnici selektivno i pravedno kažnjeni",zaključuje on.

Đenero, međutim,smatra da je, kako kaže, Jasenovački mit zasnovan na višestrukom uvećavanju broja žrtava logora i da je to dovelo do međusobnog licitiranja brojem jasenovačkih žrtava u verbalnim sukobima srpske i hrvatske strane.

Nasuprot kampanji preuveličavanja broja srpskih jasenovačkih žrtava, kojom se koristila velikosrpska ideologija, u Hrvatskoj se razvila strategija umanjivanja tih zločina, a najsramotnija je epizoda delovanje saborske Komisije za istraživanje žrtava Drugoga svetskog rata i posleratnog perioda, koja je broj žrtava Jasenovca redukovala na 2.238 ljudi.

U vreme delovanja te Komisije, u drugoj polovini devedesetih godina, u javnost su iscurile i bizarne priče o dobroj organizaciji logora i humanom postupanju prema zatvorenicima, pa čak i o kulturnom životu u logoru, podseća Đenero.

Prema tvrdnjama članova saborske Komisije, prave jasenovačke žrtve nisu bile žrtve fašističkog terora, nego žrtve vansudskih egzekucija nad ratnim zarobljenicima i civilima nakon Drugog svetskog rata.

Đenero zaključuje i da ovogodišnje obeležavanje 70.godišnjice proboja logoraša, na koje su došli predstavnici hrvatske Vlade, dok je predsednica počast odala ranije, na sam dan proboja, pokazuje da se Jasenovac pretvorio u mesto ideološke razdelnice umesto da bude mesto gde će se pripadnici hrvatskog političkog korpusa suočavati sa crnom stranom svoje prošlosti.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ðenero: Jasenovac najstrašnija mrlja u hrvatskoj istoriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2015

Hrvatski politički analitičar Davor Ðenero kaže da je Jasenovac sigurno najstrašnija mrlja u novijoj istoriji Hrvatske i njenih građana...U vreme dok je na područjima Hrvatske i BiH, u Drugom svetskom ratu, delovala Nezavisna država Hrvatska sa ustaškim fašističkim režimom, tamo su se sprovodili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.