Izetbegović traži ukidanje odluke o referendumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović traži ukidanje odluke o referendumu

Uprkos upozorenjima zvaničnika Republike Srpske da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović novim zahtevima prema Ustavnom sudu u vezi sa referendumom o Danu RS radikalizuje stanje u BiH i dodatno pogoršava ionako uzavrelu situaciju u BiH bez razloga, on je danas podneo tom sudu zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora nastalog između BiH i RS.

Izetbegović, naime, zahteva da Ustavni sud poništi odluku Narodne skupštine Republike Srpske od 15. jula 2016. o održavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << referenduma o Danu RS 25. septembra.

Izetbegović u zahtevu tvrdi da je spor prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH.

"Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska... Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci zaključio da „9. januar" ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine", stoji u saopštenju.

Izetbegović stoga od Ustavnog suda BiH traži da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

"Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu meru obustavljanja primene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtevu", navodi se u saopštenju.

Dodik je juče optužio Izetbegovića da pokretanjem spora između BiH i RS zbog referenduma o Danu RS, dodatno radikalizuje situaciju u BiH bez ikakvog razloga.

Dodik je podsetio da je Srpska nesmetano slavila svoj Dan Republike gotovo dve decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana, što je učinio Ustavni sud, gde su dvoje sudija, ranije potpredsednika njegove partije - SDA, i troje stranaca doneli takvu odluku, preneli su banjalučki mediji.

I predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da svojim "agresivnim potezima" Izetbegović, koji je i lider SDA BiH, dodatno pogoršava ionako uzavrelu političku situaciju.

Čubrilović napominje da je aktuelnu situaciju proizveo upravo Izetbegović bespotrebnim podnošenjem apelacije Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izetbegović traži od Ustavnog suda obustavu referenduma

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović podneo je Ustavnom sudu zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma...Izetbegović traži od Ustavnog suda da utvrdi da je odluka o raspisivanju referendum RS protivna Ustavu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.