I Hrvati protiv stranih sudija

Izvor: Vesti-online.com, 02.Dec.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Hrvati protiv stranih sudija

Inicijativa političkih partija iz Republike Srpske da se na nivou BiH usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi strane sudije bile izbačene iz te institucije, naišla je na podršku hrvatskog političkog faktora, ali Bošnjaci su očekivano protiv te ideje.

Podsetimo, nakon što je Ustavni sud zabranio Srpskoj da 9. januara proslavlja Dan Republike, ključni politički lideri na sastanku sa Miloradom Dodikom, predsednikom Srpske, usaglasili su zajedničku izjavu u kojoj je Parlamentarnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << skupštini BiH dat rok od 120 dana da usvoji Zakon o Ustavnom sudu. S obzirom na način odlučivanja u organima BiH, takva inicijativa je nesprovodiva, ako je ne podrže bošnjačke i hrvatske stranke.

- Ustavni sud BiH u kojem ima sudija-stranaca trebalo je da radi samo pet godina. Prošlo je vreme kad nam trebaju stranci. Ustavni sud BiH treba biti sastavljen od domaćih sudija i zato je neophodno da se usvoji zakon - smatra Božo Ljubić, predsednik Glavnog saveta Hrvatskog narodnog sabora.

U proteklih 20 godina, Ustavni sud je u nekoliko desetina navrata donosio odluke preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija, pa su se one usvajale tesnom većinom u kojoj su, po pravilu, bili troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija. Da zlo bude veće, u aktuelnom sazivu Ustavnog suda BiH dvoje bošnjačkih sudija su ranije bili istaknuti funkcioneri Stranke demokratske akcije, a reč je o Mirsadu Ćemanu i Seadi Palavrić. Poređenja radi, srpske sudije Miodrag Simović i Zlatko Knežević nemaju nikakvu političku, već isključivo stručnu prošlost. Bošnjačkim strankama ovakva situacija odgovara, i sasvim logično ne prihvataju da se bilo šta menja, što ovih dana i poručuju u svojim izjavama.

- Nervoza i neprimerena reakcija zvaničnika iz RS su dokaz da su strane sudije još potrebne u Ustavnom sudu BiH - rekao je Šefik Džaferović, potpredsednik SDA.

Troje stranih sudija Ustavnog suda svoje velike plate u ovoj instituciji zarađuju već godinama. Rumun Tudor Pantiru imenovan je na tu poziciju 2002. i mandat mu je trajao do 2006, da bi ponovo bio izabran 2012. godine. Makedonka Margarita Caca Nikolovska sudija je od 2011, a Nemica Konstans Greve imenovana je još 2004. godine.

Dok lider SDA Bakir Izetbegović likuje i ultimativno zahteva od vlasti RS da sprovedu odluku Ustavnog suda o Danu Republike, interesantno je da upravo njegovi kadrovi te odluke ne sprovode! Naime, objavljeno je da do sada ukupno 91 odluka Ustavnog suda BiH nikada nije provedena, a apsolutni rekorderi po tom pitanju su Parlamentarna skupština BiH, Vlada Federacije BiH i Kanton Sarajevo, na čijem čelu su upravo kadrovi SDA.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.